Putin znovu obvinil USA z aktivní účasti na gruzínském konfliktu

Ruská armáda stáhne své vojáky z nárazníkových zón na gruzínském území až poté, co bude v regionu zajištěna úplná bezpečnost. V rozhovoru pro německou televizní stanici ARD to potvrdil ruský premiér Vladimir Putin. Zároveň znovu obvinil Washington, že se konfliktu v Gruzii aktivně účastnil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Západ tento týden ostře odsoudil Moskvu za to, že přiznala nezávislost dvěma gruzínským separatistickým regionům Abcházii a Jižní Osetii.

Ruský premiér Vladimir Putin v rozhovoru pro televizi ARD znovu zaútočil na Bílý dům, který podle něj vyprovokoval krizi ve snaze pomoci kandidátovi republikánské strany k vítězství v listopadových prezidentských volbách. Jméno Johna McCaina nicméně ruský premiér přímo nezmínil.

Přesvědčení Kremlu o zapojení Washingtonu do konfliktu v Gruzii se podle Putina zakládá na skutečnosti, že se američtí vojenští experti, kteří v Gruzii jinak školí armádní personál, pohybovali v zóně vojenských operací.

Spojené státy veškerá obvinění odmítly už v pátek, kdy ruský premiér vystoupil s podobnou kritikou v americké televizi CNN. Evropská unie bude o dalších krocích vůči Rusku debatovat v pondělí na zvláštním summitu. Diplomaté ale po původně ostrých výpadech na adresu Moskvy připouštějí, že ohlášené zavedení sankcí nyní u většiny členů Unie nemá podporu.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme