Němečtí vojáci čelí v Afghánistánu podezření, že zastřelili ženu a dvě děti

Němečtí vojáci zastřelili v severním Afghánistánu za dosud nejasných okolností ženu a dvě děti. Oběti seděly v autech, která navzdory signalizaci a varovným výstřelům pokračovala v rychlé jízdě směrem ke kontrolnímu stanovišti. V Afghánistánu narůstá rozhořčení nad stále vyšším počtem civilistů zabitých zahraničními vojáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pietní akt za německého vojáka padlého v Afghánistánu

pietní akt za německého vojáka padlého v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Je to vůbec poprvé, co při incidentu s příslušníky bundeswehru pod Hindúkušem umírali civilisté. Ve dvou autech, na která němečtí vojáci a afghánští policisté nedaleko města Kundúz spustili palbu, seděla skupina svatebčanů.

Jeden z řidičů přiznal, že ho vojáci vyděsili a že prudce zatočil, místo toho, aby zabrzdil. Policejní šéf Abdul Rahmán Aktaš ale německé vojáky obvinil, že na oba vozy stříleli až v okamžiku, kdy se auta otočila a vzdalovala. Tuhle verzi incidentu zatím bundeswehr nekomentoval.

Vojáci, z jejichž zbraní zřejmě vyšly smrtící výstřely, jsou v šoku. Velitelství mise ISAF nad případem vyjádřilo hlubokou lítost, ale plně se postavilo za německou hlídku. Média u našich západních sousedů taky připomínají obrovskou nervozitu mezi příslušníky německého kontingentu poté, co byl ve středu při bombovém útoku zabit jeden z elitních výsadkářů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme