Nakladatelství Economia koupil podnikatel Zdeněk Bakala

Většinu vydavatelství Economia koupil podnikatel Zdeněk Bakala. Získal více než 88 procentní podíl od německé skupiny Verlagsgruppe Handelsblatt. Do nakladatelství Economia patří například Hospodářské noviny, týdeník Ekonom, internetový portál iHNed a 18 odborných časopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospodářské noviny

Hospodářské noviny | Foto: www.radio.cz

Jak Radiožurnálu řekl mediální zástupce Zdeňka Bakaly Vladimír Bystrov, zavedené značky chce nový vlastník zachovat a ponechat jim nezávislé postavení.

"Economia byla v prodeji a pan Bakala usoudil, že může být užitečné nabídnout svůj kapitál k tomu, aby společně s managementem firmy mohl zaručit Hospodářským novinám, Ekonomu a všem dalším titulům další bezpečný rozvoj na mediálním trh při garanci nezávislého postavení redakcí," uvedl Bystrov.

Součástí dohod o koupi je i ustanovení, podle nějž část z Bakalova podílu získá i současný management Economie v čele s jejím ředitelem Michalem Klímou. "Klíčoví manažeři se stanou menšinovými akcionáři, ostatně tak už to bylo dohodnuto v rámci jednání o kupní smlouvě," dodal Bystrov.

Zdeněk Bakala patří k nejbohatším Čechům. Nepřímo ovládá asi 40 procent uhelné firmy NWR, jejíž akcie se obchodují na burze v Praze i v Londýně. Jeho podíl má odhadovanou hodnotu 60 miliard korun. Kromě toho je jediným vlastníkem společnosti Respekt Media, která vydává týdeník stejného jména. Bystrov předpokládá, že obě skupiny budou úzce spolupracovat. Bakalův nákup většinového podílu v Economii musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme