Izraelský premiér prý chce zapojit mezinárodní společenství do sporu o Jeruzalém

Izraelský premiér Ehud Olmert se dnes v Jeruzalémě setká s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Pro Olmerta to bude patrně poslední schůzka v této roli. Už za tři týdne bude totiž jeho strana Kadima volit nového šéfa. Olmert tak odejde nejen z vedení strany, ale i z čela vlády. Dnešní rozhovory jsou proto vnímány jako posední šance, aby Olmert s Palestinci dohodl alespoň nějakou formu psané dohody. K té obě strany od loňska tlačí americký prezident George Bush.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Zdroj: ČTK

Převažuje ale skepse a například palestinský vyjednávač Sáib Irikát řekl, že se co nepodařilo dohodnout od loňského listopadu, těžko se teď stihne do 17. září.

Podle izraelského deníku Haarec má přitom Olmert přijít s průlomovým plánem: zapojit do velmi citlivých rozhovorů o Jeruzalémě v roli konzultantů mezinárodní společenství. To Palestinci vždy prosazovali, zatímco židovský stát to striktně odmítal. Podle Olmerta by se stanovila pětiletá lhůta pro vyřešení budoucnosti Jeruzaléma.

Tím by premiér vyhověl dvěma protichůdným tlakům najednou. Židovským fundamentalistům ve své vládě slíbil, že o Jeruzalémě jednat nebude. Palestinci zase trvali na tom, že řešení Jeruzaléma musí být zmíněno v chystané dohodě.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme