V Německu se možná blíží konec velké koalice

Vláda velké koalice se v Německu znovu otřásá v základech. Mohou za to plány sociálních demokratů nechat se v Hesensku "katapultovat" k moci s pomocí postkomunistů. Další spolupráci s SPD si za takové situace nedokáží představit někteří vlivní zemští premiéři z řad křesťanské demokracie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Pokračování velké koalice zpochybnil mimo jiné Christian Wulff, ministerský předseda Dolního Saska a neoficiální "číslo 2" v CDU kancléřky Merkelové. Wulff na stránkách listu Bild am Sonntag píše, že při současném vývoji v Hesensku už nikdo nemůže věřit tomu, že by sociální demokraté nespolupracovali s postkomunistickou Die Linke taky na spolkové úrovni.

Konzervativní politik si myslí, že SPD přestává být spolehlivým partnerem a že se její předseda Kurt Beck točí jako korouhvička ve větru. V podobném duchu mluví taky sárský premiér Peter Müller, který se v případě rudo-rudé spolupráce v Hesensku vyslovil pro rychlé ukončení vlády velké koalice. Řádné volby do Spolkového sněmu jsou přitom v Německu plánovány příští rok na podzim.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme