Policie v Ingušsku zastřelila zakladatele opozičních internetových stránek

V ingušské Nazrani byl zabit majitel tamního opozičního portálu Magomet Jevlojev. Vlastník serveru Ingushetia.ru přišel o život při incidentu s místní policií, která ho krátce předtím zadržela. Jevlojev patřil k hlasitým kritikům prokremelské ingušské vlády, kterou opozice viní z potlačování svobody slova. Podle jeho tvrzení se úřady několikrát snažily jeho stránku zakázat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

portál Ingushetia.ru

portál Ingushetia.ru | Foto: Ingushetia.ru

Magomet Jevlojev podlehl podle agentury Interfax střelnému zranění, které utrpěl v Nazrani při incidentu s policisty. Ti ho zadrželi poté, co do města přiletěl z Moskvy, údajně kvůli vyšetřování trestného činu.

Během cesty na policejní stanici došlo k potyčce, Jevlojev při ní byl postřelen a zranění poté v nemocnici podlehl. Moskevské organizace na ochranu lidských práv už vyzvaly úřady, aby incident okamžitě vyšetřily a osoby zodpovědné za smrt majitele opozičního portálu potrestaly.

Ingušská prokremelská vláda obvinění z pronásledování aktivistů a novinářů odmítá. Sám Jevlojev ale zmiňoval sílící tlak úřadů na uzavření svého internetového serveru, jehož šéfredaktorka dokonce hodlala požádat v Evropě o politický azyl.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme