V Torontu zemřel podnikatel Tomáš Baťa

Ve věku 93 let zemřel v kanadském Torontu Tomáš Baťa mladší. Radiožurnálu to potvrdila Nadace Tomáše Bati. Česko-kanadský podnikatel byl pokračovatelem svého otce ve vedení mezinárodního obuvnického gigantu, firmy Baťa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Baťa

Tomáš Baťa | Zdroj: ČTK

Baťa zemřel dnes odpoledne našeho času. "Odešel uprostřed práce a nových plánů v klidu a míru obklopen svými nejbližšími," uvedl v tiskové zprávě ředitel nadace Pavel Velev.

Tomáš Baťa se narodil 17. září 1914. Absolvoval obchodní akademii v Uherském Hradišti a studoval také ve Švýcarsku a Velké Británii.

Po okupaci Československa odešel do Kanady a v 60. letech zřídil sídlo firmy v Torontu, kde je i slavné Baťovo muzeum obuvi. V jejím čele stál až do nedávného předání řízení svému synovi.

Dnes Baťa patří k největším prodejcům obuvi na světě. Zaměstnává na 40 tisíc lidí v 50 zemích. Po roce 1989 se firma vrátila i na český a slovenský trh. V roce 1991 dostal Tomáš Baťa mladší Řád T. G. Masaryka. Stal se také čestným doktorem řady světových univerzit.

Nad náhlým úmrtí českého rodáka vyjádřil politování prezident Václav Klaus. Podle něj odešla jedna ze skutečně velkých osobností současnosti, člověk, který se přes nepřízeň osudu ve své vlasti dokázal prosadit ve světě a stal se symbolem podnikatelského úspěchu.

Pro premiéra Mirka Topolánka byl Baťa příkladem velkého českého podnikatele, i když působil převážně v Kanadě a firma Baťa je globální společností. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl připomněl, že Baťův otec stál na počátku minulého století u zrodu svazu průmyslu.

Pohřeb Tomáše Bati bude v pátek v kanadském Torontu. Lidé mohou uctít Baťovu památku od úterního dopoledne ve vile Tomáše Bati ve Zlíně, kde Baťova nadace zřídí pietní místo s kondolenčními listinami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si záznam rozhovoru redaktorky Jany Klusákové s Tomášem Baťou juniorem z června 2005

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme