Varšava je spokojená s výsledky summitu EU

Polská vláda je spokojená s výsledky mimořádného summitu EU věnovaného situaci v Gruzii a postupu Ruska. Podle premiéra Donalda Tuska se podařilo dosáhnout maxima možného.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrenka - symbol Varšavy

Syrenka - symbol Varšavy | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Evropská unie dosáhla klíčového cíle: zaujala jednotné a vyvážené, ale zároveň i rozhodné stanovisko vůči Rusku a Gruzii, řekl polský premiér Donald Tusk: "Jestliže někdo očekával, že Evropská unie vypoví Rusku válku, pak byl naivní a nerozvážný. Unie realisticky usiluje o to, aby Rusko a Gruzii dostala z konfliktu, který nikdo nepotřebuje," uvedl premiér Tusk. Jeho vláda plně podpořila další kroky Evropské unie na Kavkaze.

Spokojený je i největší kritik ruského postupu v Gruzii - prezident Lech Kaczyński. "27 evropským zemím se podařilo dosáhnout kompromisu, který není špatný, protože původní francouzské návrhy šly úplně jiným směrem," domnívá se polský prezident.

Lech Kaczyński neočekával, že se Unie shodne na sankcích proti Rusku - je spokojený s tím, že se podařilo zablokovat rozhovory o nové rámcové smlouvě mezi Moskvou a Bruselem, dokud Rusko nesplní podmínky mírového plánu.

Podle Lecha Kaczyńského je důležité také to, že se do popředí dostaly otázky energetické bezpečnosti a prohloubení spolupráce s Ukrajinou.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme