EU by se měla za českého předsednictví víc orientovat na východní sousedy

Energetická bezpečnost (tedy nezávislost jen na jednom zdroji) a větší orientace na východní sousedy evropské sedmadvacítky. To budou některé z priorit půlročního předsednictví České republiky v Evropské unii. Společné cíle představilo v úterý v Evropském parlamentu v Bruselu trio ministrů předsednických zemí: tedy Francie, Česka a Švédska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

"Krize v Gruzii ukázala, že Evropa musí mít alternativní cesty pro ropu a plyn," řekl na jednání se svými kolegy z Francie a Švédska vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra. Energetická bezpečnost bude jednou z priorit českého předsednictví příští rok. Chceme také obrátit pozornost Unie na potřebu posílit naše vztahy s východními sousedy, které by Rusko rádo stáhlo do své zóny vlivu.

"Naší politikou by mělo být podporovat samostatnost a nezávislost zemí jako Gruzie a Ukrajina. Protože pokud by byl tento prostor destabilizován, tak to má přímé a negativní dopady na bezpečnost nás všech," uvedl vicepremiér Vondra. Schůzce s vrcholnými představiteli Ukrajiny 9. září proto Evropská unie přikládá po gruzínské krizi ještě větší význam.

Rusko rozhodnutí Evropské unie odložit jednání o strategickém partnerství Bruselu s Moskvou lituje. S odvoláním na představitele ruského ministerstva zahraničí to uvedla agentura Interfax. Zároveň citovala stálého velvyslance Ruska při Evropské unii, který označil závěry summitu sedmadvacítky za nekorektní. Výsledky summitu podle ruských představitelů prý nicméně není třeba dramatizovat.

Moskva také znovu odmítla obvinění Gruzie, že ruské jednotky zůstávají na gruzínském území. Prý jde pouze o příslušníky takzvaných mírových jednotek, jejichž přítomnost podle ruského výkladu neodporuje dohodě o příměří. Ruský prezident Dmitrij Medveděv mezitím v Soči dal jasně najevo, že Rusko očekává co se kavkazské politiky týče jasnou a hlasitou podporu postsovětských republik, se kterými spolupracuje - například Arménie, Uzbekistánu či Kazachstánu.

Vážné chyby při řešení kavkazského konfliktu a "zacházení" s Ruskem zase vyčítá Západu bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.

Polský Sejm ostře odsoudil ruskou operaci v Gruzii

Polský parlament se vyslovil proti vojenské operaci ruské armády na území Gruzie a vyslovil podporu gruzínskému národu. Poslanci zároveň přijali výsledky mimořádného summitu Evropské unie, věnovaného současné situaci na Kavkaze.

Polští poslanci jednomyslně přijali rezoluci, ve které konstatují, že ruské ozbrojené síly porušily normy mezinárodního práva: Narušily suverenitu a územní integritu gruzínského státu. Sejm proto Moskvu vyzval ke splnění všech bodů přijatého mírového plánu a stažení vojsk z Gruzie. Ruská akce by podle poslanců měla být pro Evropskou unii poučením i pobídkou.

"Reakcí Evropské unie na gruzínský konflikt by měla být důsledně realizovaná politika dalšího rozšíření Unie na východ," zdůraznil maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski. Z textu rezoluce ještě zvlášť poukázal na nutnost prohloubení evropské integrace v oblasti zahraniční politiky a bezpečnosti, zvlášť bezpečnosti energetické.

Milan Kopp, Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme