Vláda schválila celoroční zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne

Pátek odpoledne a neděle téměř celý den - to je čas, kdy by řidiči kamiónů neměli vyjíždět na silnice. Ministři podpořili návrh, aby jim cestování v tuto dobu zakázal zákon a to celoročně. Novelu, proti které majitelé přepravních firem protestují, teď připraví ministerstvo dopravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled do kabiny řidiče

Pohled do kabiny řidiče | Foto: Jan Rosenauer

Patnáct měsíců tak dlouho ministři hledali dohodu, jak a jestli vůbec, jízdu kamiónů omezit. Šéfové resortu dopravy a životního prostřední společnou řeč našli - výsledkem je celoroční omezení kamiónů mezi patnáctou až osmnáctou hodinou v pátek a půlnocí až dvaadvacátou v neděli.

"Zákaz přinese plynulejší dopravu o víkendu, snížení hluku a také snížení počtu dopravních nehod, včetně nehod smrtelných," vysvětluje důvody omezení ministr životního prostředí Martin Bursík. Starostové měst a obcí jsou podle místopředsedy jejich svazu Jaromíra Jecha s takovým výsledkem docela spokojeni: "Lepší něco, než-li nic, čili starostové určitě budou vítat omezení dopravy, byť ten v pátek by mohlo být o něco rozšířenější."

Zástupci dopravců důvod ke spokojenosti ale nemají. O zákazu proto s nimi bude jednat premiér Mirek Topolánek. "Čekáme na stanovisko premiéra, jak jednání dopadnou - a podle toho se zařídíme," poznamenal Martin Felix, mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia. Vláda bude s dopravci jednat i o možných kompenzacích a výjimkách.

Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka budou s dopravci jednat co nejdřív, mimo jiné o udělení výjimek. Ve hře jsou dvě varianty: "Jedna z nich je, že budou citované výjimky už dané do zákona. Druhá je pravomoc tak, jak je dneska obcí a krajů, to je součást dohody, kterou ještě v rámci vlády budeme muset udělat a kterou budu předkládat." Vláda dala ministru také za úkol připravit příslušnou novelu zákona o silničním provozu. Novelu poté musí schválit parlament.

Páteční omezení zatím bylo jen o prázdninách

Systém, který platí přes toto léto, zakazuje kamionům jízdu v pátek od 17 do 21 hodin a v sobotu od 7 do 13 hodin. Po celý rok kamiony dosud nesmějí jezdit v neděli od 13 do 22 hodin.

Dopravci ale celoroční páteční zákaz jízd kamionů kategoricky odmítají. Podle generálního tajemníka sdružení dopravců Česmad Bohemia Martina Špryňara jde o politický problém. Zelení, kteří jsou nejhorlivější zastánci celoročního zákazu, podle něj zneužívají dopravce k vnitrostranickému boji před víkendovým sjezdem strany.

O omezení víkendových jízd kamionů diskutovali zástupci autodopravců a ministerstva dopravy i ve středečním Radiofóru.

Milan Kopp, Ladislav Holomčík, Renáta Prátová, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme