Soud zprostil Krejčíře obžaloby z úvěrového podvodu

Krajský soud v Ostravě zprostil obžaloby uprchlého Radovana Krejčíře. Spolu s dalším podnikatelem měli spáchat dvacetimiliónový úvěrový podvod. Jejich firma Corado Trade si půjčila peníze od zkrachovalé banky IPB, které nakonec nesplatila. Za půjčku ručila textilka Slezan Frýdek-Místek, a ta musela dluh uhradit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř | Foto: www.rkrejcir.com

Soudce Tomáš Tkačík Českému rozhlasu řekl, že oba podnikatelé jsou nevinní, protože nelze prokázat, že by měli od začátku v úmyslu úvěr nesplatit. Případ by se podle něj měl řešit u obchodního soudu.

"Hlavním důvodem bylo to, že se nepodařilo prokázat subjektivní stránku zavinění obžalovaných, to znamená nepodařilo se prokázat, že v době, kdy uzavírali smlouvu o poskytnutí úvěru, počítali s tím, že tuto smlouvu nedodrží," uvedl Tkačík.

Krejčířův obhájce Pavel Fryšák je s verdiktem spokojený. "Dnešní rozsudek vnímám jako pozitivní signál pro českou veřejnost, protože je to živým důkazem toho, že právo na spravedlivý proces není pouhou formulí, ale je praktickým prvkem, který skutečně v naší justici funguje," poznamenal Fryšák.

Podle obžaloby vyjednal Krejčíř před 13 lety úvěr u Investiční a poštovní banky (IPB). Peníze chtěl údajně použít na rozšíření podnikatelských aktivit na kapitálovém trhu. Do dubna 1996 ale splatili s obchodním partnerem Miroslavem Řehounkem jen 2,7 milionu korun.

V době, kdy už měl být úvěr splacený, Krejčíř převedl na Řehounka svůj poloviční podíl ve společnosti. Řehounek pak celou firmu Corado Trade převedl na takzvaného bílého koně. Za úvěr ručila společnost Slezan Frýdek-Místek, která musela zaplatit IPB přes 29 milionů korun.

Krejčíř je v Česku obviněn i z dalších majetkových a násilných trestných činů, mimo jiné z podvodu, zločinného spolčení a z přípravy vraždy. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve své vile v Černošicích u Prahy. Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam na falešný pas přicestoval ze Seychel. Soud v Johannesburgu letos v únoru rozhodl, že Krejčíř, který má seychelské občanství, nebude z JAR k trestnímu stíhání do Česka vydán.

Andrea Brtníková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme