Prezidenti obou kyperských komunit začali jednat o sjednocení ostrova

Představitelé obou kyperských národnostních komunit dnes začali jednat o opětovném sjednocení ostrova. Kypr je už po desetiletí rozdělený na řeckou a tureckou část. Prezident Kyperské republiky Demetris Christofias a jeho protějšek ze Severokyperské turecké republiky Mehmet Ali Talat věří, že dohoda by mohla být uzavřena ještě letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demetris Christofias a Mehmet Ali Talat

Demetris Christofias a Mehmet Ali Talat | Zdroj: ČTK

Historicky první schůzka trvala jen půldruhé hodiny. Naděje, které do ní vkládají Kypřané i mezinárodní společenství, jsou ale velké.

Zástupci obou stran musí projednat řadu sporných otázek, od podoby budoucí vlády až po řešení majetkových požadavků čtvrt milionu lidí, kteří museli po turecké invazi v roce 1974 opustit své domovy.

Sjednotit obě znesvářené části rozděleného ostrova se v roce 2004 snažil plán tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Proti se ale tehdy postavily tři čtvrtiny kyperských Řeků. Naopak turečtí voliči plán podpořili ze dvou třetin. Do Evropské unie pak vstoupila pouze řecká Kyperská republika.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme