Berlínská Státní opera dokáže přilákat diváky

Jak přilákat k vážné hudbě širší publikum? Příklad hodný následování předvedli v německé metropoli, kam koncert pod širým nebem přilákal tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohňostroj nad Brandenburskou bránou

Ohňostroj nad Brandenburskou bránou | Foto: search.gallery.yahoo.com

Dostali byste svého "náctiletého" potomka na koncert vážné hudby nebo na operu bez použití "donucovacích prostředků?" Přiznejme si, že asi stěží. Vášeň pro tento konzervativnější druh umění se po celé Evropě stále více omezuje na starší ročníky a vyšší vrstvy.

V sousedním Německu ale existuje několik projektů, které se klasickou hudbu snaží přiblížit co nejširšímu okruhu lidí. Příkladem může být berlínská Státní opera, která o uplynulém víkendu nabídla zájemcům Beethovenovu operu Fidelio přenášenou ven na obří plátno i 9. symfonii téhož autora přímo pod otevřeným nebem. Podle našeho zpravodaje v Německu Jiřího Hoška šlo o unikátní zážitek i pro ty, kteří této hudbě jinak neholdují. Poslechněte si záznam jeho reportáže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Hošek vypráví o koncert berlínské Státní opery

"Klasická hudba ve špičkovém provedení a přitom přijímaná, řekněme velmi uvolněným způsobem, berlínské publikum evidentně táhne. V loňském roce přilákala Massenetova Manon s hvězdnou Annou Nětrebko do centra Berlína 20.000 lidí, kteří se nerušeně uvelebili mezi piknikovými koši na rybářských stoličkách a dekách. Nával na Bebelplatzu byl tak velký, že policie musela přerušit v obou směrech dopravu na známé třídě Unter den Linden. Letos to bylo navlas stejné."

"Víte, Beethoven, sandály a opečená klobása nejdou moc dohromady, ale když má člověk hlad, tak si dá před poslechem vážné hudby i bratwurst, odpovídá s plnými ústy Berlíňan o své metodě přípravy na devadesátiminutové setkání s "božským" skladatelem.

"Myslím si, že tato iniciativa je velmi zdařilá. Je to kulturní nabídka skutečně pro všechny, která je navíc zdarma. Dobré lístky na klasickou hudbu si dneska spousta lidí nemůže dovolit," zmiňuje pán středního věku další důvod, proč se do centra Berlína za nádherného počasí nahrnuly tisíce lidí.

"Velkou roli hraje taky tahle zvláštní letní atmosféra. Když ale člověk slyší Beethovena, tak zatají dech ať je kdekoli. Úplná fantazie! Opera nebo obecně hudba je srozumitelná pro každého a je jedno, jak moc jdete takříkajíc "do hloubky."

"Projekt "Státní opera pro všechny" velmi nápadně připomíná časy, kdy tento druh kultury ještě nebyl tak exkluzivní a ruku na srdce, v západoevropských městech taky snobskou záležitostí, nýbrž v podstatě populární hudbou. Je jedním z cílů organizátorů, aby si v uvozovkách prostý lid pohvizdoval árie z Dona Giovanniho tak, jako kdysi?

"Takováto akce k tomu snad přispěje. Jen málo lidí tuší, že i dnes se dají lístky na operu pořídit za velmi rozumnou cenu; existuje spousta slev nebo mimořádných nabídek. Věříme, že když si tito lidé odsud odnesou hezký zážitek, tak zatouží po návštěvě opery, i když něco takového už dlouho neudělali," vysvětluje mluvčí berlínské Státní opery Johannes Ehmann. Další účastníce koncertu pohodlně usazená v zahradním křesílku ve stínu pivního stánku si projekt "Státní opera pro všechny" taky pochvaluje. Zmiňuje pak ještě jednu cílovou skupinu, kterou podobné akce mohou oslovit.

"Když je k této hudbě včas přivedete, tak můžete pro operu získat i děti a mládež,. Znám to z vlastní rodiny. Naše děti radši poslouchají "klasiku než moderní "tuc-tuc" rytmy. A to jsme je do ničeho nenutili! Tyto krásné melodie pohladí po duši a vycítí to i děti."

V Berlíně jde boření klasických představ o konzumaci vážná hudby ještě dál. Berlínští filharmonici tak například nabízejí skvělé polední koncerty, na kterých se kromě hudebního zážitku ještě najíte.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme