Odbory budou žádat vyšší mzdy

Při nadcházejících vyjednáváních o kolektivních smlouvách odbory zřejmě nepůjdou pod požadavek osmiprocentního růstu. Odboráři argumentují tím, že i když mzdy vzrostly od loňského roku slušným tempem, nestačí to na pokrytí inflace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Ta dosáhla v prvním pololetí letošního roku 7,5 procenta, čímž snížila růst reálných mezd přibližně poloviny zaměstnanců téměř na nulu. Tvrdí odboráři. Jejich analytici své výpočty zatím nedokončili, ale odhadují, že vzhledem k pokračující inflaci centrála doporučí zaměstnaneckým svazům, aby požadovaly nejméně 8procentní růst na příští rok.

Zaměstnavatelé ale upozorňují na to, že se zhoršuje ekonomická situace a podniky na to zřejmě nebudou mít. "V současné době, kdy se zdražují všechny komponenty na vstupech, tak si myslím, že je to nehorázný požadavek - chtít osm více procent zvýšení mezd. A myslím, že rozumný odborář takovýto požadavek nikdy nemůže vyslovit," reagoval prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Odboráři v rozpočtové a příspěvkové sféře navíc narazí na limity dané úsporným státním rozpočtem. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor za sociální demokracii Milan Štěch ale zdůrazňuje, že růst platů z loňského roku rozhodně nestačí.

"Sice na nárůst mezd byly vynaloženy v podnikatelské sféře poměrně značné prostředky - firmy i zásluhou kolektivního vyjednávání zvýšily mzdy v průměru o více jak 9 procent - ale když si k tomu připočteme inflaci, která za první pololetí překročila 7 procent, tak de facto v průměru na osobu je nárůst 236 korun," připomněl Štěch.

Odbory si zároveň uvědomují, že české podniky ale nejsou v současné chvíli zrovna v dobré situaci, stěžují si především na příliš silnou korunu. A ekonomická situace se bude zřejmě ještě zhoršovat v souvislosti s tím, jak brzdí hospodářství západoevropských zemí a pro naše firmy se tak ještě o to více zúží možnosti vývozu.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme