Pošta trvá na rušení svých nerentabilních poboček

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek na čtvrtečním jednání nepřesvědčil generálního ředitele České pošty Karla Kratinu, aby zastavil proces rušení poboček v malých obcích. Kratina pouze připustil, že seznam 178 poboček se může zúžit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Jan Rosenauer

Obě strany se naopak dohodly na větší osvětě mezi dotčenými starosty. Prioritou je podle Kratiny přesvědčit starosty, že mobilní pošta, která má nahradit kamenné pobočky, je kvalitní službou.

Jiří Čunek řekl České televizi, že se s odchodem pošty z malých měst a vesnic nechce smířit a hodlá najít podporu u ministra vnitra Ivana Langera: "Pošta je stále v rukou státu, takže záleží také na vládě, co udělá. Protože ministerstvo vnitra je zřizovatelem České pošty, může nařídit, jak se má pošta chovat. A já jsem přesvědčen, že jestliže na jedné straně má pošta zisk 800 milionů korun, tak je potřeba alespoň částečně tento zisk redistribuovat do těch míst, kde ztráta pošty by znamenala velkou újmu," poznamenal Čunek.

Plán na zrušení 178 poboček zveřejnila pošta minulý týden. Ztráty z jejich provozu mají ročně dosahovat 32 milionů korun. Plán se setkal s nevolí starostů. Záměrem se bude zabývat i Český telekomunikační úřad. Veřejnost si může seznam prohlédnout internetových stránkách České pošty.

Jak podnik oznámil minulý týden, rušení by se mělo týkat 178 málo využívaných poboček. Jejich služby chce Česká pošta do konce tohoto roku nahradit takzvaným motorizovaným doručováním. Ročně tak plánuje ušetřit 32 milionů korun.

Podnik v současnosti provozuje 3 387 pošt, z toho 1 626 poboček s jednou přepážkou. Mluvčí České pošty Dita Václavíková tvrdí, že podzimní změna kvalitu poskytovaných služeb nezhorší.

Česká pošta již dříve oznámila, že na podzim propustí 2 500 z 37 000 zaměstnanců. Proti tomu se postavily odbory, které vedení podniku pohrozily stávkou. V příštím roce se firma změní ze státního podniku na akciovou společnost.

Milan Kopp, Lenka Rákosová, Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme