Bursík asi dál povede zelené

Zelení zahájili třídenní diskuzi o budoucnosti strany. Na teplickém sjezdu, který potrvá do neděle, by měli zvolit svého předsedu a zřejmě změnit stanovy strany. V souboji o nejvyšší stranický post se zítra utkají stávající předseda Martin Bursík, jeho oponentka Dana Kuchtová a bývalý předseda krajské organizace Strany zelených v Pardubickém kraji Jan Linhart. Sjezd by měl také zvolit nové předsednictvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředsedkyně Zelených Dana Kuchtová a předseda Zelených Martin Bursík

Místopředsedkyně Zelených Dana Kuchtová a předseda Zelených Martin Bursík | Zdroj: ČTK

Bursíkovi se zřejmě na sjezdu podaří prosadit změny stranických stanov. Podporují ho zhruba tři pětiny delegátů, jak vyplývá z výsledků hlasování o pozměňovacích návrzích ke sjezdovému programu. Pokud se už nezmění počet delegátů, pravděpodobně obhájí i předsednickou funkci. Program teplického sjezdu schválilo 205 delegátů, ne řeklo 66.

O své rezignaci v případě vítězství Dany Kuchtové uvažuje jak ministr školství Ondřej Liška, tak vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle něj totiž nelze být současně ve vládě a v opozici: "Jsem připraven respektovat výsledek sjezdu, sjezd je suverén. Zároveň jsem naznačil, že bych velmi, velmi zvažoval - to by záleželo, jak by řízení strany vypadalo - jestli mám reprezentovat stranu na ministerstvu životního prostředí. Současně jsem si vědom této komplikace těsně před předsednictvím Česka v Evropské unii."

Podle Bursíkovy protikandidátky Dany Kuchtové je jejich prohlášení o odchodu z vlády unáhlené a má ovlivnit delegáty sjezdu: "Není třeba odcházet ani ze strany ani z vládních funkcí. To je něco, čím by kolegové vyhrožovat neměli, protože to ohrožuje stabilitu vlády. Opakovaně je vyzývám, aby zůstali ve svých ministerských funkcích. A aby ve straně respektovali rozhodnutí sjezdu a pracovali v těch funkcích, do kterých budou zvoleni."

Svolání sjezdu předcházely spory mezi šéfem zelených Bursíkem a republikovou radou. Stávající předsednictvo v čele s Martinem Bursíkem chce, aby napříště širší republikové vedení nemělo vlastní předsednictvo, ale vedl ho stranický šéf.

Poslankyně Věra Jakubková v Ranním interview Radiožurnálu řekla: "Očekávám, že v široké komunitě vyjasníme spory a najdeme řešení situace, která nás oslabuje. Domnívám se, že potřebujeme soudržnost a návrat k věcnosti a hodnotám. Dnes se, bohužel, přestavitelé Strany zelených soustřeďují na uchvacování moci a potírání názorové diverzity."

Předsednictvo by měli, podle Martina Bursíka, tvořit lidé loajální s šéfem strany: "Funguje to tak, že ti lidé kryjí v mnoha aspektech předsedovi záda, protože váha odpovědnosti za prezentování a obraz strany leží dominantně na předsedovi strany. Je důležité, aby do nejužšího vedení - místopředsedové, případně další členové předsednictva - byli zvoleni lidé, kteří jsou odhodláni a připravení týmově spolupracovat. A pro které je nejpodstatnější blaho této země a blaho Zelených - a každý krok budou posuzovat z tohoto aspektu."

Václava Marešová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme