Šéfem Strany zelených chce být šest lidí

Na teplickém sjezdu Strany zelených se volí předseda. Do volby bylo původně nominováno 10 osob včetně favoritů - Martina Bursíka a Dany Kuchtové. Čtyři z nominovaných ale kandidaturu odmítli. Větší podporu na sjezdu má současný šéf strany Bursík. Pro jeho návrhy zatím zvedaly ruce zhruba tři pětiny delegátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Kuchtová a Martin Bursík

Dana Kuchtová a Martin Bursík | Zdroj: ČTK

Celkem deset osob bylo nominováno do voleb předsedy Strany zelených na nynějším sjezdu Strany zelených v Teplicích. Kromě favorita a současného předsedy strany Martina Bursíka kandidaturu potvrdila jeho výrazná oponentka Dana Kuchtová. Delegáti z pléna navrhli dalších šest kandidátů, mezi nimi byla i poslankyně a předsedkyně republikové rady Olga Zubová. Stejně jako další nominovaní kandidaturu odmítla a tak boj o předsednické křeslo svádí šest lidí.

Po volbě předsedy čeká delegáty hlasování o změně stranických stanov. To si delegáti sjezdu odhlasovali až po bouřlivé diskuzi. Ta se vedla hlavně kvůli tomu, že nové stanovy, o kterých by se mělo hlasovat až po volbě předsedy, oslabí vliv republikové rady ve prospěch předsednictva.

Dana Kuchtová po včerejší hlasování o programu už nebyla tak optimistická: "Vidím tady procento lidí, které vůbec neznám, nikdy jsem ke ve Straně zelených neviděla - a to jsem po regionech jezdila i tento měsíc, jsou to evidentně lidé z nových organizací - tak samozřejmě šance se zmenšuje. To vidím realisticky. Ale to nevadí, já jsem rozhodnuta kandidovat, kandidaturu jsem ohlásila a trvám na ní," prohlásila Kuchtová.

Současný šéf Martin Bursík doufá, že výsledem volby bude uklidnění situace ve straně. "Šance, které nám dává vládnutí k prosazování věcí, vede členy strany k větší disciplinovanosti a odpovědnost. Totéž podzimní volby - takže já jsem optimistou."

Do boje o předsednický post se přihlásil také pardubický zastupitel Jan Linhart. Ten Radiožurnálu řekl, že si pro své případné předsednictví vytyčil tři zásady: "Já bych to postavil na rozhodujícím postavení republikové rady, které by se zodpovídalo předsednictvu, nemělo by docházet ke kumulaci funkcí a činnost strany by měla být postavena na odborných komisích. Ty by svou odbornost ale měly garantovat."

Zastánci protikandidátky Dany Kuchtové se pokusili z programu vyloučit diskusi o změně stanov, ale neuspěli. Bursík podle nich prosazuje změny svou silou, vicepremiér však tvrdí, že vnitrostranický vývoj je výrazem demokracie.

Už svolání sjezdu předcházely spory mezi šéfem Zelených Bursíkem a republikovou radou. Ta totiž přímo nepodléhá šéfovi strany. Změny stanov, navrhované Bursíkem, mají odstranit tuto dvoukolejnost stranického vedení.

Velkou pozornost vyvolal první den sjezdu projev premiéra Mirka Topolánka (ODS). Podle něho za kauzou získávání kompromitujících materiálů na poslance stojí zákonodárce jeho vlastní Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý. Poslanec ODS Jan Morava, který měl shromažďovat kompromitující materiály na poslankyni Strany zelených Olgu Zubovou, je podle premiéra spíš obětí.

Milan Kopp, Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme