Zelení ukončili sjezd rozkolem, tábory se nesmířily

Staronový předseda Zelených Martin Bursík chtěl na závěr stranického sjezdu v Teplicích původně radikální, nakonec alespoň částečnou změnu stanov. K novelizaci vnitrostranických pravidel ale vůbec nedošlo. Po mnoha hodinách diskusí totiž Bursík slíbil vnitrostranické opozici, že nenavrhne žádnou změnu stanov strany. Svého ale stejně dosáhl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Kuchtová a Martin Bursík

Dana Kuchtová a Martin Bursík | Zdroj: ČTK

Na úplný konec totiž došlo k totálnímu rozkolu. Příznivci Bursíka odvolali celou třetinu republikové rady Zelených. Jde o tu část, volenou sjezdem. Z širšího vedení strany tak mizí Bursíkovi kritici. Jeho dominující křídlo získává převahu i v tomto posledním stranickém orgánu.

Bursíkova stranická oponentka Dana Kuchtová o tomto odvolání řekla, že je neférové a nedemokratické. Její příznivci demonstrativně opustili jednací sál teplického sjezdu. Vrcholné setkání Zelených večer definitivně a s mnohahodinovým zpožděním skončilo.

Nedělním hlavním zdrojem průtahů byly neshody o volbě předsedy Ústřední revizní komise. Ta totiž bude řešit očekávané stížnosti na okolnosti svolání teplického sjezdu. Někteří členové Strany zelených mluví kvůli vzniku nových základních organizací o podání žalob.

Domnívají se, že jejich rychlým vznikem si příznivci šéfa Zelených Martina Bursíka chtěli zajistit potřebné hlasy. Dana Kuchtová, která post první místopředsedkyně neobhájila, o přípravě žalob ví, k této aktivitě se ale nepřipojí.

Teplický sjezd tedy Martinovi Bursíkovi potvrdil mandát a zvolil ty místopředsedy, které si přál. V nejužším vedení strany bude mít vedle sebe Ondřeje Lišku, Kateřinu Jacques a brněnského radního Martina Andera. Naopak v něm chybí lidé, kteří podporovali Danu Kuchtovou a chtěli udržet vliv republikové rady na postoje strany ve vrcholné politice.

Mezi ty patří i poslankyně Věra Jakubková, která odešla ze sjezdu jako jedna z prvních: "Tady dohody neplatí. Přestože byly učiněny nahlas a veřejně, tak vzápětí byly okamžitě porušeny. Celý sjezd bohužel probíhal ve velice nepříjemné atmosféře, je to jedna řada manipulací a podvodů. Jsem z toho znechucená."

Jakubková přesto má také koncept nabídky, se kterou hodlá Martina Bursíka po sjezdu oslovit. Pokud se komunikace s ním nezdaří, je jedním z kroků, které Jakubková připouští, i vystoupení z poslaneckého klubu.

Martin Bursík sice obhájil předsednictví Strany zelených, výrazně porazil hlavní konkurentku Danu Kuchtovou, dostal své ideové souputníky do předsednictva a závěrečným odvoláním svých oponentů z republikové rady získal převahu i v tomto širším vedení. Teplický sjezd ale současně deklaroval, že Zelení jsou rozděleni na dva téměř nesmiřitelné tábory.

Milan Kopp, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme