Lídrem SPD do voleb do Spolkového sněmu bude Walter Steinmeier

Kancléřku Angelu Merkelovou vyzve za německou sociální demokracii příští rok ve volbách do Spolkového sněmu šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Uvedl to server Spiegel.ONLINE a poté i další média. Volba Steinmeiera přišla výrazně dříve, než se očekávalo.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franck -Walter Steinmeier

Franck -Walter Steinmeier | Zdroj: ČTK

Sociální demokraté chtěli gordický uzel rozetnout až po zemských volbách v Bavorsku koncem září, ve kterých doufají v historický úspěch. Frank-Walter Steinmeier se mezi voliči SPD i členskou základnou těší mnohem větší podpoře, než jeho rival, předseda strany Kurt Beck.

Rozhodnutí dát přednost populárnímu šéfovi německé diplomacie padlo podle informací listu Berliner Zeitung mezi členy nejužšího partajního vedení. Sám Steinmeier se přitom dlouho k možnosti aspirovat na post kancléře stavěl rezervovaně.

Podle zákulisních informací ho k rychlé akci přiměla vnitřní eroze SPD, která je podle Steinmeiera den ode dne horší. Dnes by měla sociální demokracie rozhodovat o hlavních bodech svého volebního programu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme