Trio politiků EU se jede do Moskvy přesvědčit o plnění příměří s Gruzií

Evropská unie se chce dnes přesvědčit o plnění gurzínsko-ruského příměří. Do Moskvy proto jedou předseda Evropské komise José Barroso, vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečností politiku Javier Solana a francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země tento půlrok Unii předsedá. Byl to také on, kdo v polovině srpna podepsání šestibodového dokumentu o příměří zprostředkoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Unijní delegace chce hlavně od ruské strany slyšet, jestli se její vojáci stáhli do pozic před vznikem konfliktu 7.srpna. Splněním tohoto a dalších 5 bodů příměří podmiňuje Brusel pokračování jednání o dohodě o strategickém partnerství. Ta Unie a Rusko zahájili v červnu na summitu v sibiřském Chanty-Mansijsku.

15.září se měli zatím podruhé sejít ruští a unijní vyjednavači. Unie ale na mimořádném summitu minulý týden jednání pozastavila do doby, než se ruští vojáci stáhnou z Gruzie na původní stanoviště. Jiné sankce proti Moskvě Unie nepřijala. Chce ale zvýšit materiální pomoc Gruzii a zesílit svou ekonomickou přítomnost v této zemi.

José Barroso: Potřebujeme chladnou hlavu, nikoli studenou válku

"Naše základní sdělení vůči Rusku je jasné. Diplomacie a dialog, to jsou nástroje, kterými může Rusko hájit své legitimní zájmy. Máme zájem na tom, mít s Ruskem konstruktivní Vztahy," řekl předseda Evropské komise José Barroso. "Potřebujeme chladnou hlavu, ne studenou válku," poznamenal před odletem do Moskvy.

Čtyři týdny po podpisu příměří mezi Moskvou a Tbilisi zůstávají ruští vojáci stále na území Gruzie, přesto že dohoda obě strany zavazuje ke stažení vojáků na pozice před začátkem konfliktu. Kreml kritiku západu odmítá - ruští představitelé tvrdí, že je šestibodový plán opravňuje k rozmístění vojáků v takzvaných nárazníkových zónách kolem Jižní Osetie a Abcházie. Tbilisi, ani západní státy ale s touto interpretací nesouhlasí.

Ruská strana trvá na tom, že text smlouvy podepsané v srpnu v Moskvě prezidenty Ruska a Francie se liší od verze, kterou podepsal v Tbilisi gruzínský prezident Michajl Saakashvili. Tu označil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za zfalšovanou.

Milan Kopp, Pavel Novák, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme