Prokurátor rozhodne o možnosti obvinit izraelského premiéra

Izraelská policie navrhla obvinit premiéra Ehuda Olmerta ze zpronevěry a korupce. Jde o zatím nejzásadnějším rozhodnutí ve skandálu, který provází Olmerta už několik měsíců. Rozhodnutí, jestli bude premiér skutečně obviněn, teď leží v rukou generálního prokurátora. I bez toho ale skandál oslabil Olmertovu pozici a prakticky zastavil mírový proces s Palestinci. Už za devět dní si také bude Olmertova strana Kadima volit nového šéfa a tím i budoucího premiéra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Zdroj: ČTK

Olmert zatím vždy trval na tom, že je terčem zlovolné kampaně médií a politických odpůrců. Návrh na obvinění ale naznačuje, že pravdivé byly i ty analýzy, které hovořily o zdrcujících důkazech, které detektivové proti Olmertovi mají.

V jedné kauze měl Olmert ještě před nástupem do premiérské funkce přijímat obálky s desítkami tisíc dolarů od amerického židovského podnikatele Morise Talanského. Druhý případ se týká jeho četných cest do zahraničí. Olmert si prý nechával proplácet letenky zároveň od různých organizací najednou. Neoprávněně získané peníze prý pak používal pro svou rodinu.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme