Pacienta s uříznutou rukou z Liberecka přijala až nemocnice v Brně

Problém s umístěním pacienta s částečně amputovanou rukou na specializovaném pracovišti měli záchranáři z Liberecka. Potom, co je z kapacitních důvodů odmítlo úrazové centrum v Praze, ho musel vrtulník transportovat až do Brna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vrtulník Bell 427

vrtulník Bell 427 | Foto: HEMS sdružení

"V případě, že by k poranění došlo v oblasti pod zápěstím, tak tam bychom určitě využili pracoviště ve Vysokém nad Jizerou, ovšem zde k amputaci došlo ve vyšší části horní končetiny," říká liberecká záchranářka Kristýna Fejfarová.

Když už byl vrtulník s pacientem ve vzduchu, kontaktoval podle ní dispečink úrazová pracoviště v Praze a Českých Budějovicích. Z kapacitních důvodů tam ale pacienta odmítli. Proto nakonec putoval až do Brna.

Podle prvotních informací trval transport dvě hodiny, což je kvůli nedostatečnému prokrvení zaškrcené končetiny nebezpečné. Záchranáři z Liberce ale tvrdí, že doba zaškrcení nebyla delší než 49 minut.

Operace v Brně pak podle ředitele nemocnice Petra Svobody dopadla úspěšně. "Bylo nutno fixovat přeřezané kosti a spojit svaly a šlachy dohromady," uvedl Svoboda. Pacientovi z Prahy se ale příliš nelíbí, že je v Brně. "Tady nikoho neznám a všichni jsou tu daleko," postěžoval si.

Podle ředitele liberecké záchranky Zdeňka Kubra se nejedná o první případ, kdy pacient zbytečně cestoval po republice. Chce o tomto problému jednat s krajskými radními a zdravotními pojišťovnami.

Ivana Bernáthová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme