Ruský prezident slíbil stažení vojsk z Gruzie

Ruští vojáci by během jednoho měsíce měli opustit území Gruzie. V Moskvě se na tom na schůzce s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem dohodli představitelé Evropské unie v čele s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

D.j Medveděv , N. Sarkozy, M. Barroso

D.j Medveděv , N. Sarkozy, M. Barroso | Zdroj: ČTK

Evropská delegace přijela do Ruska přesně čtyři týdny poté, co francouzský prezident dojednal s Moskvou i Tbilisi základy mírového plánu.

Ten předpokládal kromě jiného i plné stažení obou armád na pozice zastávané před počátkem srpnového konfliktu. Rusko ale až dosud odmítalo takzvanou nárazníkovou zónu u hranic obou gruzínských separatistických republik opustit.

Rusko se podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zavázalo, že do jednoho měsíce zcela stáhne své vojáky z gruzínského území - kromě Jižní Osetie i Abcházie. Ruský prezident Dmitrij Medveděv pak slíbil, že ruská armáda do jednoho týdne zlikviduje kontrolní stanoviště u gruzínského přístavu Poti.

Medveděv také potvrdil, že se obě strany shodly na tom, že v Jižní Osetii bude nasazena 200členná pozorovatelská mise EU. Rusko podle něj nicméně žádá záruky, že gruzínská strana se znovu neuchýlí k použití síly.

15. října října by měly začít mezinárodní rozhovory o dalším řešení situace na Kavkaze, jejichž výsledkem by mělo být zajištění bezpečnosti a stability v celém regionu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po více než tříhodinovém jednání zamířil do Gruzie, kde přednese výsledky schůzky tamní vládě.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme