Poslanci ODS vyzvali Tlustého k rezignaci, Topolánek podmínil obhajobu předsednictví očistou strany

Předseda ODS Mirek Topolánek odmítá obhajovat funkci šéfa strany, pokud nenastane výrazná zvnitřní očista strany. Chce také změnu mechanismů jejího fungování. Topolánek to řekl po jednání poslaneckého klubu ODS, který se zabýval aférou kolem Jana Moravy, Vlastimila Tlustého a údajného vydírání poslanců. Morava se už poslaneckého mandátu vzdal, k tomu dnes vyzval poslanecký klub i Tlustého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř po zasedání klubu

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř po zasedání klubu | Zdroj: ČTK

Poslanecký klub ODS na dnešním jednání vyzval Vlastimila Tlustého k rezignaci. Reagoval tak na jeho roli v kauze údajného vydírání poslanců. Tlustý měl pořídit své intimní fotografie a použít je jako návnadu. Poslanec Jan Morava, který se snažil tyto snímky šířit, přiznal, že podlehl provokaci a v pondělí se vzdal mandátu.

Podle poslaneckého klubu by se měl stejně zachovat i Tlustý. Poslanci dnes ale o jeho vyloučení nejednali. Většinou hlasů však podpořili stanovisko grémia strany, které vyzvalo Tlustého k rezignaci na poslanecký mandát. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř potvrdil stanovisko většiny kolegů:

"Poslanecký klub ODS podpořil jednoznačně stanovisko grémia ODS, ve kterém se mimo jiné říká, že ODS se razantně a zásadně distancuje a odsuzuje jednání poslanců Tlustého a Moravy. Také se tam praví, že ODS se omlouvá paní poslankyni Zubové. A za jediné možné řešení této situace v aktuální chvíli považuje rezignaci obou kolegů."

Dnešní jednání klubu ale kritizovali stoupenci Tlustého - poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří hrozí odchodem z klubu. "Tam bylo evidentně vidět, že není zájem tu situaci vůbec řešit. Všechno se to má jakýmsi způsobem zamést pod koberec - tím, že se pan Morava vzdal funkce poslance. Já si myslím, že to je nepřijatelné," řekl Raninec.

Jan Schwippel uvedl, že jednání klubu se mu nezdálo plně férové, otevřené a seriozní. "Protože celou dobu se tam hovořilo pouze o roli pana Vlastimila Tlustého a pan poslanec Morava, který byl jednání přítomen, nedostal téměř žádnou otázku, což já pokládám za velmi zvláštní. A pokud jde o moje setrvání v klubu, tak budu o tom uvažovat a v nějaké krátké době řeknu svoje rozhodnutí," uvedl Schwippel.

Raninec spolu se svým kolegou Janem Schwippelem požadovali, aby osobní odpovědnost za kauzu přijal i předseda klubu ODS Petr Tluchoř. Domnívají se, že mohl o praktikách Moravy vědět. Návrh na odvolání Tluchoře ale neprošel.

Na jednání klubu přišel i premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Ten oznámil, že jsou potřeba změny vedoucí k očištění strany. Jen v takovém případě by se znovu ucházel o křeslo šéfa strany:

"Pro mě osobně je to velké zklamání. Doufám, že tou soutěskou smrti projde ODS posílena a nepochybuji o tom, že projde posílena. Protože to musí vést minimálně k tomu - a to bude moje podmínka pro to, abych se dál ucházel o křeslo předsedy strany a dál bojoval v barvách ODS - že musí dojít k výrazné změně z hlediska vnitřní očisty strany."

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme