KLDR popřela vážný zdravotní stav Kim Čong-ila

Zvěsti o tom, že je vůdce komunistické Severní Koreje zřejmě vážně nemocný, kolují v jihokorejském tisku už několik dní. Opírají se o skutečnost, že se severokorejský předák neobjevil od poloviny srpna na veřejnosti. Do KLDR také přijel tým čínských lékařů, kteří zatím zemi neopustili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-il na archiv. snímku z 28.10.2005

Kim Čong-il na archiv. snímku z 28.10.2005 | Zdroj: ČTK

Zdroje z americké rozvědky nevyloučily ani to, že mohl 66letý Kim utrpět mozkovou mrtvici. Spekulace o jeho zdravotním stavu ještě podpořil i fakt, že se severokorejský prezident neobjevil ani na velké vojenské přehlídce v Pchjongjangu. Tou včera vyvrcholily oslavy 60. výročí vzniku komunistické KLDR.

Vysoký severokorejský diplomat Song Il-ho japonské agentuře Kjódó řekl, že jakékoliv zprávy o špatném zdraví kim-Čong-ila a veškeré diskuse o nemoci tohoto severokorejského vůdce považuje za komplot západních médií.

Kim se v minulosti podobných demonstrací síly pravidelně účastnil. Šestašedesátiletý Kim Čong-il trpí nadváhou a množstvím chronických potíží. Vedení izolované KLDR po smrti svého otce Kim Ir-sena převzal před 14 lety. Jednalo se tehdy o první případ dědičného předání moci v komunistickém státě.

Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme