Žalobce mezinárodního soudu: Hlavním úkolem je dopadení Mladiče a Hadžiče

Dopadení generála Ratko Mladiče a Gorana Hadžiče je i nadále cílem plné spolupráce Srbska s Haagským tribunálem. To je dosud také podmínkou odblokování Dohody o stabilizaci a přidružení Srbska s Evropskou unií. V Bělehradě to prohlásil hlavní žalobce Mezinárodního soudu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii Serge Bramertz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní tribunál v Haagu

Soudní tribunál v Haagu | Foto: Česká televize

Serge Bramertz označil výsledky pátrání za povzbudivé. Odhodlání a odbornost členů pátracích týmů dovedla Bramertze k názoru, že stíhání bude brzy úspěšné jako v případě Radovana Karadžiče.

"Srbsko už ze svých archívů poskytlo do Haagu požadované dokumenty. V této chvíli ale také očekává, že Evropská komise ocení přístup srbské vlády a administrativy konkrétními kroky," uvedl šéf srbských týmů pro spolupráci s Haagským tribunálem Rasim Ljajič.

Většina srbské veřejnosti je proti spolupráci s Haggským tribunálem

Atmosféra v Srbsku je podobná té, která předcházela atentátu na bývalého premiéra Zorana Džindžiče před pěti lety. Potvrdil to dnes šéf srbských týmů pro spolupráci s Haagským Tribunálem Rasim Ljajič. Uvedl to den po setkání s hlavním žalobcem tribunálu v Haagu Sergem Bramertzem.

Rasim Ljajič znovu obdržel výhrůžky smrtí. Podobně je tomu i u ostatních vedoucích osobností, které řídí spolupráci země s Mezinárodním soudem pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii.

Hrozby přicházejí i na adresu proevropských politiků, prezidenta Borise Tadiče a dalších. Takzvané antihaagské lobby usiluje o vytvoření ovzduší strachu z atentátů.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme