Pirátům silnic zvoní v Evropě hrana

Piráti silnic se v budoucnu nevyhnou pokutám za dopravní přestupky, i když je spáchají v cizině - tedy v zemích Evropské unie. Policie je bude moci dostihnout, pokud Unie schválí směrnici, kterou na jaře navrhla Evropská komise a teď ji schválil i výbor pro dopravu Evropského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policejní kontrola

policejní kontrola | Foto: Jan Rosenauer

V rámci Evropské unie by mělo být možné stíhat 4 dopravní přestupky, které se nejvíc podílejí na smrtelných dopravních nehodách. Tedy jízdu na červenou na křižovatce, nedání přednosti v jízdě, řízení pod vlivem alkoholu a jízdu bez zapnutých pásů.

Návrh směrnice počítá s tím, že když policie zaznamená spáchání přestupku v jiném státě, než kde je zaregistrované vozidlo a kde bydlí jeho řidič, bude moci v elektronickém systému vyhledat adresu pachatele a poslat mu obsílku s výzvou k zaplacení pokuty.

V systému by si mohly vyměňovat informace všechny policejní a dopravní složky, které v členských státech Unie na pravidla silničního provozu dohlížejí. Dosud se mohou řidiči vyhnout postihu tím, že hřeší na to, že je třeba portugalská policie někde v dalekém Česku nenajde.

Europoslanci navíc chtějí, aby si ve výzvě k zaplacení pokuty mohl pachatel přečíst nejen to, jakými způsoby může peníze do zahraničí poslat, ale i kdo je na něm bude v jeho domovském státě vymáhat, když nezaplatí.

Návrh směrnice ještě musí projednat celé více než 700členné plénum parlamentu a na stůl ji dostanou i resortní ministři všech 27 členských států. V této Radě EU by pak směrnici měli odsouhlasit. Celý legislativní proces ale může trvat i rok a členské státy mají po nabytí účinnosti směrnice 2 roky na to, aby se jí přizpůsobily.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme