Polská vláda chce zavést euro už v roce 2011

Polský premiér Donald Tusk prohlásil, že Polsko chce zavést euro v roce 2011. Podle něj země během dvou let splní všechna kritéria nutná k zavedení jednotné evropské měny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

Premiér Tusk na zahájení XVIII. mezinárodního ekonomického fóra v Krynici poprvé oznámil, jaké má jeho vláda představy o zavedení společné evropské měny: "Naším cílem je rok 2011. Je to těžký, ale dosažitelný cíl."

Polský premiér věří, že jeho země během dvou let splní všechna hlavní kritéria nutná k zavedení eura. Některé nástroje obsahuje návrh státního rozpočtu, který už polská vláda schválila. Polský zlotý reagoval na sebevědomé prohlášení předsedy vlády posílením.

Česko by mohlo euro přijmout nejdřív za tři roky. Z květnové konvergenční zprávy Evropské komise ale vyplývá, že naše republika zatím nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Na druhou stranu tentokrát neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí nás za to, že se podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme