Zaměstnanci Volkswagenu budou dnes demonstrovat na podporu zákona o firmě

Jednu z největších demonstrací v dějinách automobilky Volkswagen dnes pořádá odborové sdružení IG Metall. Až 30 tisíc zaměstnanců chce dát najevo svou podporu stávající podobě kontroverzního zákona o německé automobilce. Ten ovšem podle Evropské komise odporuje unijním pravidlům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: autobytel.com

Mohutná odborářská akce na podporu zákona, který přijala spolková vláda, je nepřímo namířena proti automobilce Porsche. Ta je s 31 procenty největším akcionářem Volkswagenu a v blízké době chce získat většinu. Odboráři se strachují, že by výrobce luxusních vozů mohl přesunout část výroby nebo začít propouštět.

Evropské komisi se ale nelíbí pouze dvacetiprocentní blokační menšina pro spolkovou zemi Dolní Sasko, kterou kontroverzní norma obsahuje. Komise kvůli tomu Německo znovu zažalovala u Evropského soudního dvora.

Dolnosaský premiér Wulff překvapil návrhem nakoupit dalších pět procent akcií Volkswagenu, což ale mnozí považují za nereálné. Odboráři IG Metall zase očekávají, že by zájmy automobilky měl v unijní exekutivě více hájit německý komisař Günter Verheugen.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme