Zemědělci protestují proti návrhu státního rozpočtu, chtějí víc

Zemědělci chtějí na příští rok víc peněz. S podobou návrhu státního rozpočtu na příští rok, který má ministerstvu zemědělství ubrat zhruba pět miliard korun, nesouhlasí. Podle nich se pokles peněz odrazí na jejich konkurenceschopnosti. Přímé platby by měly dosáhnout osmdesáti procent úrovně jejich evropských kolegů. Proti tomu se zemědělci bouří a chtějí dál jednat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí na poli

Kombajn sklízí na poli | Foto: Jan Rosenauer

Oproti letošnímu roku by deficit rozpočtu měl být poloviční - 39 miliard korun. Nižší schodek ovšem znamená větší škrty v hospodaření jednotlivých ministerstev.

Návrh rozpočtu zemědělce přiměl ke 0svolání krizového štábu Agrární komory. Resort má získat o necelých pět miliard korun méně, po započítání evropských dotací by se rozpočet mohl propadnout o devět miliard korun.

To se podle šéfa Agrární komory Jana Veleby musí někde odrazit. "Pokud by tento rozpočet měl být skutečně schválen, tak to znamená odsouzení českých zemědělců do naprosté nekonkurenceschopnosti," uvedl Veleba.

S ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který rozpočet připravil, se zemědělci sejdou příští úterý. Doufají, že získají alespoň část peněz, které by jim dorovnaly přímé platby. Kalousek ale už po jednání vlády, která o rozpočtu diskutovala, zdůraznil, že deficit zvyšovat nechce.

"Cesta k naplňování rozpočtových požadavků není ve zvyšování deficitu. To znamená, že chceme-li pokrýt nějaký výdaj, tak jedině za tu cenu, že vezmeme z nějakého jiného předpokládaného výdaje," vysvětlil ministr.

Pokud vláda agrárníkům nepřidá a rozpočet schválí, mají v plánu hledat podporu u zákonodárců, kteří o hospodaření státu na příští rok budou rozhodovat. Chtějí je přesvědčit, aby jejich kapitolu navýšili alespoň o dvě a půl miliardy.

Martin Hromádka, Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme