Polskému exprezidentovi Jaruzelskému hrozí až deset let vězení

Ve Varšavě dnes začal dlouho očekávaný soud s iniciátory výjimečného stavu, který v prosinci 1981 vyhlásil tehdejší nejvyšší představitel Polska, generál Wojciech Jaruzelski. Ústav národní paměti obžaloval celkem osm členů tehdejšího polského vedení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wojciech Jaruzelski

Wojciech Jaruzelski | Zdroj: ČTK

Prokurátor Ústavu národní paměti obvinil 84letého Wojciecha Jaruzelski a sedm dalších komunistických vůdců ze zločinů proti vlastnímu lidu, omezování osobní svobody a pronásledování polských občanů.

"Obviňuji Wojciecha Jaruzelského, který zastával funkce premiéra, ministra obrany a prvního tajemníka sjednocené dělnické strany, z komunistických zločinů. Ty spočívaly ve vytvoření a řízení zločinného ozbrojeného spolku a překročení pravomocí veřejného činitele," uvedl prokurátor Piotr Piatek. Jaruzelskému klade za vinu také to, že protiprávně přinutil parlament ke schválení dekretů o výjimečném stavu a nabádal k páchání trestných činů.

Generál Jaruzelski trvá na své nevině. Podle jeho názoru vyhlášení výjimečného stavu zabránilo sovětské intervenci. To ale historici Ústavu národní paměti vyvrátili. Po přečtení obvinění soudkyně dnešní zasedání ukončila s ohledem na zdravotní stav obviněných.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme