Evropská komise a UEFA připravily televizní spot proti rasismu na stadionech

Různé jazyky, ale jeden cíl. To je heslo televizní kampaně, kterou příští týden spustí Evropská komise ve spolupráci s Unií evropských fotbalových asociací UEFA. Divákům zápasů Ligy mistrů nabídnou televize reklamní spot zdůrazňující, že fandíme-li různými jazyky, jde nám o jedno - o gól. Že rasismus tedy není na stadionech potřeba. Spot se poprvé na obrazovkách objeví příští úterý. Náš bruselský zpravodaj Pavel Novák vám tuto kampaň přiblíží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letí míč do branky?

Letí míč do branky? | Foto: Jiří Hošek

Fotbaloví fanoušci povzbuzují svůj tým každý v jiném jazyce. Sice mluví každý jinak, ale jde jim o totéž - o míč v brance. Ne o rasismus na hřišti a v ochozech stadionů. Takové poselství má 30 vteřin televizního spotu, který se bude vysílat v poločasových přestávkách zápasů Ligy mistrů. Poběží tedy celkem 125krát.

Vysílací čas poskytla UEFA klipu vyrobenému ve spolupráci s Evropskou komisí zdarma. Do příštího května jej tak uvidí víc než 140 milionů fanoušků. Kampaň proti rasismu ve sportu je podle generálního tajemníka UEFA Davida Taylora stále potřebná:

"Je to vážný problém ve všech částech Evropy - severní, jižní, východní i západní. My jako výkonný orgán fotbalového světa máme zodpovědnost s tím něco udělat. Toto je jedna ze součástí naší celkové strategie odstraňování rasismu ze stadionů, ale samozřejmě ne jediná. Je jen dobře viditelná. Zasáhne ohromné množství televizních diváků."

Kampaň ale není zaměřená jen na potírání rasismu. Propaguje také mnohojazyčnost Evropy. Dokazuje, že ačkoli k fandění používáme různá slova, je to se stejným cílem.

"Postupně můžeme zvýšit vědomí toho, že mluvit víc jazyky se vyplatí. Znát víc řečí, být otevřenější vůči ostatním, chápat je a žít s nimi," dodává David Taylor.

"Nemůžeme samozřejmě čekat nějaké mimořádné výsledky přes noc, ale krok za krokem s tím můžeme něco dělat a jsme přesvědčeni, že to bude mít úspěch," říká eurokomisař pro mnohojazyčnost - zástupce Rumunska Leonard Orbán.

Pro jedno slovo, ve fotbale asi to nejdůležitější, ale není potřeba znát mnoho jazyků. Jak se tedy například rumunsky řekne gól, pane komisaři? "Gol, to je totiž naprosto univerzální jazyk," odpověděl s úsměvem Orbán.

S projevy rasismu se v ochozech fotbalových stadionů setkáváme prakticky všude v Evropě. Například polský fotbal se potýká s projevy rasismu, naposledy v další sousední zemi Německu fanoušci pokazili začátek třetí fotbalové ligy.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme