Při havárii ruského letadla zahynulo všech 88 cestujících

Ruští vyšetřovatelé zjišťují příčiny noční havárie letounu společnosti Aeroflot na pravidelné vnitrostátní lince z Moskvy do města Perm na Urale. Boeing 737 se zřítil těsně před přistáním, všech 88 lidí na palubě zahynulo. Podle úřadů mezi nimi bylo i sedm dětí a nejméně 21 cizinců z Ázerbájdžánu, Ukrajiny, Francie, Švýcarska, Lotyšska, Spojených států, Německa, Turecka a Itálie. Jde o nejhorší katastrofu ruských aerolinií od roku 2006, kdy na Ukrajině zahynulo 170 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exploze letadla Boeing 737 byla vidět na okraji města Perm

Exploze letadla Boeing 737 byla vidět na okraji města Perm | Zdroj: ČTK

Ruské ministerstvo dopravy už potvrdilo, že záchranáři předali obě černé skříňky havarovaného boeingu 737 do rukou odborníků. Podle vyšetřovatelů ruské federální prokuratury zapříčinila tragédii s největší pravděpodobností technická závada.

Šestnáct let staré letadlo havarovalo nad městem Perm na Uralu v pět hodin ráno místního času při přistávacím manévru. Zhruba ve výšce tisíce metrů nad zemí se vznítilo a vybuchlo. Hořící trosky jen těsně minuly obytné domy na okraji města, katastrofa si tak na zemi nevyžádala žádné oběti. Uzavřena ale musela bát část Transsibiřské magistrály, jejíž koridor padající části letounu poškodily.

Mezi oběťmi je podle ruské agentury Interfax i generál Gennadij Trošev, bývalý vrchní velitel ruských ozbrojených sil v Čečensku a poradce exprezidenta Vladimíra Putina. Úřady nicméně vyloučily, že by příčinou neštěstí mohl být teroristický útok.

Havárie je dalším šrámem na už tak dost nevalné pověsti ruské letecké dopravy. Loni v Rusku při celkem 33 leteckých nehodách zahynulo více než 300 lidí. Odborníci dlouhodobě upozorňují na vážné problémy, zejména zastaralý letecký park přepravních společností a nedostačující výcvik leteckého personálu.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme