Výpravčí podezřelý z nehody vlaků je postaven mimo službu

Výpravčího z Mohelnice na Šumpersku, který podle drážních inspektorů zřejmě zavinil sobotní srážku nákladních vlaků u Moravičan na Šumpersku, postavily České dráhy mimo službu. Policisté případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, dosud však nikoho neobvinili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragická nehoda nákladních vlaků

Tragická nehoda nákladních vlaků | Zdroj: ČTK

"Výpravčí je postaven mimo službu. Může se vrátit do služby až po prokázání odborné způsobilosti," potvrdil Radiožurnálu mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Výpravčí u Mohelnice podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery pochybil tím, že poslal v sobotu nad ránem do Moravičan vlak s uhlím, aniž by to nahlásil.

"Pravděpodobnou příčinou nehody bude selhání lidského faktoru, i když ještě prověřujeme dál možnost technické závady. V tento okamžik to ale vypadá tak, že za nehodou stojí výpravčí ze stanice Mohelnice, který pustil vlak na trať, aniž by o tom informoval výpravčího ve stanici Moravičany, což byla jeho povinnost v době, kdy bylo zabezpečovací zařízení mezi oběmi stanicemi vypnuté," uvedl Kučera.

Při nehodě zemřel strojvedoucí jednoho z vlaků, škoda se vyšplhala na téměř pět milionů korun. Dráhy v noci odstranily následky nehody a vlaky po páteřní trati spojující Prahu s Olomoucí už podle Šťáhlavského jezdí po obou kolejích. V sobotu dosahovalo zpoždění kvůli zablokovanému úseku u některých spojů dvě až tři hodiny.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme