Evropa bez propojení kultur je chromá, znělo na festivalu v Bruselu

Žijeme spolu na jednom světadílu, ale málo se známe. Jsme to my, občané Evropské unie. Letošní rok vyhlásila Evropská komise rokem mezikulturního dialogu. Jednou z akcí na podporu vzájemného poznávání kultur je festival, který do bývalého sídla belgického rozhlasu přilákal bruselského zpravodaje Pavla Nováka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival mezikulturního dialogu v Bruselu

Festival mezikulturního dialogu v Bruselu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Studio 4 v bývalé rozhlasové budově ve stylu Art Deco, které Bruselané přezdívají parník, rozezněly tóny skladeb Mozarta, Tellemannna a Beethovena. Hrál orchestr pod taktovkou slovenského dirigenta a s tureckým virtuosem u klavíru.

To byl pouze začátek festivalu. Na workshopech a seminářích se pak dokonce zpívalo španělsky, hebrejsky i arabsky. Zněla i romská hudba.

Festival v kulturním středisku Flagey na jednom z tepajících náměstí Bruselu byl jen jedním z příspěvků k propagaci vzájemného poznávání se lidí různých kultur, kteří žijí v Evropské unii i mimo ni.

Eurokomisař pro kulturu, vzdělávání a mládež Ján Figeĺ věří, že tímto rokem neskončí vzájemné poznávání se mezi různými kulturními oblastmi. "Jsem si jistý, že tento rok nám zůstane v paměti. Že to, co se teď děje, bude nějakým způsobem pokračovat. Když pochopíme, jak jsou pro nás kultura a vzájemný dialog důležité. Pro naše vztahy, náš život ve společném domě, ne jen pro existenci v jednom právním prostoru zvaném Evropská unie," říká.

Jednou z vyslankyň multikulturního dialogu je polská režisérka Agnieszka Hollandová, která na festivalu uvedla svůj zatím poslední snímek Ve stínu Beethovena. Filmy začínala točit v Polsku, emigrovala ale do Francie a pracovala ve filmových studiích i v televizi ve Spojených státech. Filmovou školu ale studovala v Praze. Proto jsme si o vzájemném poznávání se kultur v Evropě povídali česky.

"Dalo by se říct, že blíž jsme k sobě institucionálně, dál jsme od sebe intelektuálně a kulturně. Myslím, že to se musí změnit, že musí být určitá politická a občanská vůle, abychom se otevřeli, protože Evropa, která nefunguje na kulturní úrovni a která funguje jenom na úrovni ekonomické a občas politické, je prostě chromá, nemá budoucnost," myslí si Agnieszka Hollandová.

Učme se tedy jazyky našich evropských spoluobčanů, poznávejme jejich kulturu a považujme ji alespoň trochu také za svoji. I to bylo poselství Festivalu mezikulturního dialogu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme