Začíná topná sezona, výrazně se totiž ochladilo

V českých domácnostech se začalo topit. V Praze je to o deset dní později než loni. Důvodem je očekávaný pokles venkovních teplot. Za teplo se bude platit různě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teplárna

teplárna | Foto: United Energy

O kolik konkrétně teplo podraží v jednotlivých lokalitách, závisí především na tom, jakou surovinu teplárna spaluje a jestli současně s teplem vyrábí také elektřinu.

Například Brňané zaplatí v říjnu za teplo z ústředního topení ještě stejně jako dosud - tedy za jeden gigajoule 466,50 Kč. Zdražení se ale kvůli rostoucím cenám plynu a uhlí nevyhnou - kdy k němu dojde, se však zatím neví.

Zato v Liberci si budou muset lidé za teplo připlatit už od října. Tamní teplárna ohlásila 18procentní zdražení až na 698 korun za gigajoul. Proti neustále se zvyšující ceně se ale už bouří nejen odběratelé ze sdružení Teplo za 399,90!

Proč začíná topná sezona právě dnes, vysvětluje mluvčí Pražské teplárenské Martin Pavelka: "Dle dlouhodobé předpovědi má dojít k poklesu teplot pod 13 stupňů Celsia, a to znamená povinnost dodávat tepelnou energii."

Výrazně nižší teploty, než na jaké jsme byli dosud zvyklí, přináší frontální systém spojený s tlakovou níží nad centrálním Středomořím. Nejchladnějšími dny tohoto týdne bude zřejmě dnešek a zítřek, kdy má rtuť teploměru vystoupit maximálně na 7 až 11 stupňů.

Jak se bude počasí vyvíjet v následujících dnech, zjistíte z podrobné předpovědi počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Marika Táborská, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme