Ministr Kalousek chce omezit podporu stavebního spoření

Omezení státní podpory stavebního spoření chystá ministerstvo financí. Týdeníku Euro to potvrdil šéf resortu Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Nevidí důvod, proč by stát měl výrazně podporovat právě spoření na bydlení, a ne třeba na studium nebo na penzi. Stát nyní stavební spoření dotuje maximálně třemi tisíci korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Zdroj: ČTK

Proti změnám lobují stavební spořitelny. Předpokládají totiž, že by po dalším omezení státního příspěvku stavební spoření přestalo lidi zajímat. Momentálně je ukládání peněz tímto způsobem stále poměrně výhodné. Vedle úroků můžete od státu dostávat až 3000 korun ročně. Navíc máte perspektivu, že můžete získat úvěr s poměrně výhodnou úrokovou sazbou.

Výhodné to evidentně přijde polovině národa - uzavřených smluv na stavební spoření je momentálně 5 milionů 700 tisíc. A poté, co maximální státní podpora klesla před třemi lety, se zase uzavírá víc a víc nových smluv.

Zrušením státní podpory by stát mohl ušetřit kolem 15 miliard korun ročně. Jak zjistil týdeník Euro, na ministerstvu financí právě teď propočítávají, co by to udělalo, kdyby se státní podpora snížila. Šéf resortu Miroslav Kalousek sice vyloučil to, že by se příspěvky zrušily úplně - podle Eura je ale i taková varianta ve hře.

Premiér Mirek Toplánek (ODS) ostatně už na začátku tohoto prohlásil, že je připravený podporu stavebního spoření zrušit.

Současnou praxi už dlouho kritizuje i Česká národní banka. Podle ní jsou v České republice státní příspěvky stavebnímu spoření ve srovnání s jinými zeměmi moc vysoké. A lidé je zneužívají k jiným účelům, než je bydlení - například i rodina premiéra Topolánka přiznala, že za peníze naspořené tímto způsobem cestovala.

Podpora stavebnímu spoření od státu poklesla už před třemi lety. Kdo tehdy mohl, ten uzavřel smlouvu ještě za starých pravidel a teď dostává od státu bonus až 4500 korun ročně. Nových smluv pak chvíli bylo méně - nyní jich už zase přibývá.

Podle Asociace českých stavebních spořitelen se ale může stát, že když stát podporu ještě sníží, spoření pak už nebude tak výhodné, a lidé do něj přestanou peníze ukládat. V ohrožení pak budou i ti, kteří už smlouvu mají a budou si chtít na jejím základě vzít úvěr. Spořitelny by pak totiž nemusely mít na poskytování úvěrů prostředky.

Pokud by stát zrušil podporu úplně, zřejmě by tento produkt přestal existovat, řekl ve vysílání Radiožurnálu tajemník Asociace Jiří Šedivý.

"Nikde na světě nefunguje stavební spoření bez státního příspěvku. Čili postupně by zřejmě tento produkt zanikal. Stavební spoření nutně potřebuje takzvané přátelské klienty, kteří pouze spoří a v podstatě svými prostředky dotují úvěry těch, kteří potřebují půjčky," uvedl Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview Radiožurnálu s Jiřím Šedivým

A co si o tom myslíte vy? Je potřeba, aby stát podporoval stavební spoření? Hlasujte v naší anketě!

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme