Do Gruzie zamíří 200 pozorovatelů EU, jejich pravomoci jsou ale nejasné

V Gruzii začne od 1. října působit pozorovatelská mise Evropské unie. Má dohlížet na dodržování příměří dohodnutého 12. srpna. Tedy hlavně na to, jestli ruské a gruzínské jednotky setrvávají v pozicích, na kterých byli před vznikem konfliktu. Pravomoci pozorovatelů ale zatím nejsou zcela jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský důstojník ve městě Poti, kde je  gruzínský vojenský přístav .

Ruský důstojník ve městě Poti, kde je gruzínský vojenský přístav . | Foto: AFP

Evropská unie a Rusko chápou území Gruzie v geografickém smyslu rozdílně. Pro Moskvu do něj už nepatří Abcházie a Jižní Osetie, jejichž nezávislost uznala.

Dvě stovky unijních pozorovatelů by ale měly operovat na celém území Gruzie, které Evropa uznává v jeho stávajících hranicích.

"Ovšem budou moci být jenom tam, kam budou puštěni. Je těžké, aby se do jistých území prostříleli," řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. O tom, kde mohou unijní pozorovatelé operovat, by měla být řeč na konferenci o urovnání situace v kavkazském regionu v polovině října v Ženevě.

Předtím se ještě sejde v Bruselu dárcovská konference, která by měla k půlmiliardě eur slíbených na obnovu Gruzie Evropskou komisí shromáždit další peníze. Česko už na humanitární pomoc Gruzii vyčlenilo šest milionů eur.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme