Dvě velké americké banky padly kvůli krizi na hypotečním trhu

Americká hypoteční krize má další oběti. Jedna z největších a nejstarších investičních bank Lehman Brothers vyhlásila bankrot a požádala o ochranu před věřiteli. V nesnázích se ocitla i makléřská firma Merrill Lynch, kterou převezme Bank Of America, a problémy má i největší americká pojišťovací společnost AIG. Prudce kvůli tomu poklesly ceny akcií nejen ve Spojených státech, ale i jinde ve světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

banka Lehman Brothers

banka Lehman Brothers | Foto: AFP

Prezident George Bush se snaží uklidnit Američany. "Pracujeme na tom, abychom zamezili otřesům na finančních trzích a minimalizovali jejich dopad na ekonomiku," uvedl mimo jiné prezident Bush.

Americká centrální banka rozšířila program na udělování půjček pro naléhavé situace. Dává k dispozici víc peněz z rezerv, aby pomohla bankám překlenout složité období.

Lehman Brothers a Merril Lynch patří k nejúctyhodnějším finančním společnostem ve Spojených státech. Bankrot jedné a převzetí kontroly jinou firmou v případě druhé znamená, že kvůli krizi na hypotečním trhu padly už tři z pěti největších amerických investičních bank.

Banku Lehman Brothers, která působí na trhu 158 let, stáhlo dolů 60 miliard dolarů ve špatných investicích do realit a také neschopnost najít investičního partnera, který by ji zachránil. Společnost oznámila, že zkouší prodat své makléřské aktivity. Žádost o bankrotovou ochranu předá newyorskému bankrotovému soudu.

Americká centrální banka v posledních měsících několikrát pomohla problémovým finančním institucím v obavách, že by jejich kolaps mohl vyvolat krizi v celém systému. V případě Lehman Brothers ale FED odmítl dát k dispozici peníze daňových poplatníků. Akcie Lehman Brothers se na burze ve Frankfurtu od rána propadly o 85 procent.

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše se další krachy amerických bank zasažených hypoteční krizí nedají vyloučit. "Nikdo skutečně neví, jaký bude rozsah systematické nákazy z pádu Lehman Brothers, nikdo taky ještě přesně neví, jaký je ve skutečnosti rozsah takzvaných toxických aktiv, pocházejících převážně z hypoték s nižší kvalitou, které ještě v systému jsou a nebyly odepsány," řekl Radiožurnálu Mokráš.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme