Praha hostí unikátní mezinárodní konferenci o pervitinu

Česká republika hostí vůbec první celosvětovou konferenci o pervitinu. Na dvoudenním sympoziu vystoupí 80 mluvčích ze 16 zemí. Podle OSN bere stimulanty 25 milionů lidí na celém světě a závislých přibývá. Největšími výrobci a zároveň uživateli jsou právě Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varna pervitinu

Varna pervitinu | Foto: Policie ČR

Ve srovnání s ostatními evropskými státy má Česko nejvyšší počet závislých na pervitinu v poměru k počtu obyvatel, také více než polovina domácích laboratoří na výrobu této drogy se nachází u nás.

Proto je důležité, že konference se odehrává právě v Praze, říká vedoucí Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. "Pervitin patří historicky v naší zemi k velkým problémům od druhé světové války až do současnosti, a jednak proto, že v současné době je velmi moderní nejen v České republice, ale i celosvětově nástup syntetických drog. Je to velmi pozitivní z hlediska předávání si zkušeností pro země, které s tímto problémem takové zkušenosti nemají," uvedl Komourous.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s vedoucím Národní protidrogové centrály Jiřím Komorousem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Pervitin má původ v Japonsku. V Evropě ho jako první použilo nacistické Německo, závislý byl na něm i Adolf Hitler. U nás se v 70. letech minulého století jednoduše vyráběl z dostupných látek, zejména z různých léků proti kašli, nebo přímo z čistého efedrinu, který pocházel z továrny v Roztokách u Prahy. Ta vyrábí efedrin legálně pro farmaceutické účely.

V posledních letech také několikanásobně vzrostl prodej pseudoefedrinu, tedy náhražky obsažené v některých lécích proti nachlazení. Lékárníci se tak mimoděk stávají dodavateli drogových mafií. Někteří proto volají po zpřísnění předpisů.

Martin Hromádka, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme