Zemědělci v říjnu chystají rozsáhlé protesty

Zemědělci ohlásili na 13. října rozsáhlé celorepublikové protesty. Ty budou reakcí na navrhovaný rozpočet ministerstva zemědělství pro příští rok. Farmářům se nelíbí hlavně snížení přímých plateb o více než 2,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn a traktor

Kombajn a traktor | Foto: Jan Rosenauer

Zástupcům Agrární komory se na jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL) nepodařilo vyjednat navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství. Ministr Kalousek nechce další navyšování rozpočtového schodku připustit. Na jednání se zemědělci šel proto s jasným názorem: "Vzhledem k tomu, že nemám žádné peníze, nabídnu alespoň upřímné srdce."

Čeští zemědělci chtějí dosáhnout na 90 procent úrovně přímých plateb, které dostává farmář v Rakousku nebo Německu. Podle navrženého rozpočtu by však obdrželi jen zhruba 78 procent plateb, které dostávají jejich zahraniční kolegové.

"Rozpočet je sestaven tak, že ministerstvo zemědělství je nejvíc ´ořezaný´ resort, má jenom 81 procent prostředků na příští rok, které má letos, a jsou resorty, které mají 130 procent. Čili není pravda, že ty peníze ve státním rozpočtu nejsou, ale je pravda, že do zemědělství se sáhlo nejvíc," říká prezident Agrární komory Jan Veleba.

O formě protestu farmáři rozhodnou v příštím týdnu. Za pravděpodobné Veleba označil použití těžké techniky k blokádám dálnic.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme