Černé dny americké ekonomiky pokračují a rozšiřují se do celého světa

Americká centrální banka se snaží řešit hlubokou krizi, která otřásá finančním systémem. Bankéři rozhodli, že ochrání před kolapsem největší pojišťovnu v zemi - AIG. Centrální banku v jejím rozhodnutí podpořilo americké ministerstvo financí i Bílý dům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Pojišťovna American International Group, zkráceně AIG, dostane od americké centrální banky 85 miliard dolarů výměnou za 80 procent akcií. Kdyby tato mamutí pojišťovna zkrachovala, mělo by to velmi vážný dopad na globální finanční trh.

AIG totiž pojišťuje banky a investiční fondy nejenom ve Spojených státech ale po celém světě. Ty by po jejím případném krachu ztratily krytí v době, kdy je pravděpodobné, že mnoho klientů nebude schopných splácet úvěry.

Bankéři ale rozhodli, že úrokové sazby se měnit nebudou. Odůvodnili to tím, že pokles úroků by stejně nepřinesl víc dostupných půjček. Finančníci jsou opatrní a podmínky na úvěrových trzích zůstávají napjaté. Rozhodnutí americké centrální banky ale posílilo kurz dolaru.

Záchrana AIG má za cíl hlavně uklidnit světové trhy. Těmi otřásl kolaps hypoteční banky Lehman Brothers, které stát odmítl pomoci. Hodnoty akcií klesaly na burzách po celém světě. Wall Street zažila v pondělí nejhorší den obchodování za posledních sedm let od teroristických útoků na New York a Washington.

Česká burza začíná dnešní den skoro o 6 procent slabší. Včera musela dokonce několikrát pozastavit obchodování se dvěma klíčovými tituly, když se jejich ceny propadly o 20 procent.

Americká hypoteční krize ovlivňuje i hypotéky v Česku

Půjčit si v Česku na bydlení není už tak snadné jako dřív. Hypotéky jsou teď nejdražší za posledních pět let a banky jsou při jejich vydávání opatrnější. Uvažuje se navíc o tom, že s výhodností stavebního spoření bude také konec.

Komu půjčit - a komu ne. To si banky teď prý rozmýšlí daleko víc než dřív. Zpřísnily se hlavně podmínky pro stoprocentní hypotéky. Server iDnes píše, že třeba holandská banka, která ovládá ČSOB, riskuje pondělním pádem investiční banky Lehman Brothers ztrátu až 250 milionů eur. A Čechů, kteří si berou hypotéku, teď ubývá.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka ale americká krize za všechno nemůže: "Pokles zájmu o hypotéky je dán i jinými faktory, nejenom úrokovými sazbami. Přece jenom byl loňský rok byl výjimečný z hlediska přípravy na vyšší DPH. Proto si spousta lidí vzala hypotéku raději dříve než později, aby zaplatila vyšší cenu bytu. Takže dohnat ten loňský rekordní rok je dost obtížné."

Jak moc se vlastně podmínky zpřísnily? Žadatelé musí víc vydělávat. Kolik přesně, to ale banky moc ochotně nepřiznávají. Spíš odkazují na to, že každou žádost je třeba posoudit zvlášť - a tak se pohodlně zbaví nepohodlných žadatelů.

Podle analytiků se ale běžně objevují zájemci, kteří by loni ještě hypotéku dostali, ale letos mají smůlu. Navíc také rostou úrokové sazby a půjčovat si peníze na bydlení je dražší. Zjednodušeně řečeno: ten, kdo si půjčil milion, zaplatil v srpnu měsíčně na splátkách o pětistovku víc než před rokem.

Ale stavební spoření je mezi Čechy pořád populární. Především jako výhodný způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. A víc ho využíváme jako investici do bydlení.

Nedávno se znovu objevily úvahy, že by ministerstvo financí mohlo omezit státní podporu tohoto spoření - ročně na ni dává přibližně 15 miliard korun. Asociace českých stavebních spořitelen ale omezení podpory odmítá s tím, že by to úplně rozhodilo trh s půjčkami.

Sledujete americkou finanční krizi kvůli svým úsporám a pojistkám?Hlasujte v naší anketě!

Lenka Šumová, Vít Pohanka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme