Z klubu ODS odchází už druhý poslanec - Jan Schwippel

Další poslanec se rozhodl opustit klub ODS. K Juraji Ranincovi se tak přidal jeho stranický kolega Jan Schwippel. Ten tuto možnost zvažoval už od minulého týdne. Původně chtěl své rozhodnutí oznámit až 23. září, nakonec odeslal svůj rezignační dopis už dnes. Důvod je podobný jako v případě jeho kolegy - kauza Morava a osoba šéfa klubu. Oba poslanci patří ke skupině "rebelů" kolem bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Schwippel

Jan Schwippel | Zdroj: ČTK

Jan Schwippel Radiožurnálu přiblížil důvody svého odchodu z klubu ODS: "Hlavním důvodem je můj nesouhlas s přístupem vedení klubu a vedení ODS k řešení takzvané kauzy Morava. A dalším důvodem je dlouhodobě atmosféra v klubu, kde pod vedením pana Petra Tluchoře soustavně a trvale dochází k omezení prostoru pro svobodnou výměnu názorů."

Šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře odchod kolegů mrzí. Je ale podle svých slov přesvědčen, že je to součást jasného naplánovaného scénáře, který útočí na vládu a možná ještě víc na ODS před kongresem a před volbami. Tluchoř to řekl ve vysílání Radiožurnálu:

"Pan kolega Schwippel mi telefonoval asi dvě minuty před tím, než své rozhodnutí zveřejnil. V tomto telefonátu mi přečetl svůj rezignační dopis, ve kterém se mluví o komunikaci uvnitř klubu a podobně. Mě trochu mrzí, že jsme panem kolegou Schwipplem byli domluveni na včerejšek na schůzce, kde jsem s ním chtěl o té věci mluvit. On ji asi minutu před jejím uskutečněním zrušil a doslova utekl. Teď to sděluje jenom takhle přes telefon - přečtením prohlášení."

Schwippel je už šestým zákonodárcem, který po posledních volbách opustil mateřský klub. ČSSD tak přišla o 4 členy, ODS o dva. Raninec i Schwippel nicméně tvrdí, že chtějí dále ve sněmovně prosazovat program ODS.

"V drtivé většině případů podpořím koaliční návrhy. Budu mít problém jedině tam, kde by případně byly v zásadním rozporu s volebním programem ODS," uvedl Schwippel. Při případném hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, které chce v říjnu vyvolat ČSSD, ale Schwippel kabinet Mirka Topolánka nepotopí.

Podle šéfa klubu zelených Přemysla Rabase je zatím záležitost věcí nejsilnější vládní strany. "Já neznám důvody, proč odchází kolega Schwippel z klubu ODS - to je víc interní záležitostí klubu ODS. My, jako zelení, chceme vyzvat naše koaliční partnery k sestavení jakési pracovní skupiny, která se bude zabývat tím případem, který dneska hýbe veřejným míněním. A chtěli bychom tu věc objasnit. Do té doby než dostaneme nějaké výsledky, tak těžko na to můžeme mít relevantní názor," uvedl Rabas.

Zelení si také stěžují, že ODS věc několik dní před svými koaličními partnery tajila. Jejích šéf Martin Bursík k tomu pro Radiožurnál uvedl: "My se vlastně dozvídáme, že je tady celá série lidí, kteří o tom věděli a kteří drželi basu s novináři a vlastně neinformovali. Pak ta kauza nabyla takové velikosti, že nás málem skolila. Je zjevně jasné, že je to voda na mlýn opozici a dokonce i voda na mlýn vnitřním opozicím v koaličních stranách. Jen se podívejte na to, jak se v ODS ozvali právě poslanci Raninec a Schwippel. To přece není náhoda, že oni jsou teď těmi, kteří jaksi nejpoctivěji hlídají etiku. Reálně je to tak, že vnitřní opozice v ODS využila tohoto tématu a prostě se ozvala."

Předsedu klubu lidovců Pavla Severu odchod Jana Schwippela nepřekvapil. Zatím podle něj jde o vnitřní záležitost nejsilnější vládní strany, která se fungování koalice nemusí dotknout: "Já jsem přesvědčen, že kolegové z ODS nás sami budou informovat, aby nám řekli, jaký je stav v ODS. Abychom věděli do jaké míry je ta situace stabilní nebo do jaké míry je potřeba počítat s úbytkem nějakých hlasů. Zatím to beru tak, že je to spíš otázka vyjasňování si osobních pozic jednotlivců vůči sobě v ODS, nikoliv problém koalice jako takové z hlediska programového."

Jak uvedl předseda poslanců ČSSD Michal Hašek, odchod druhého poslance z klubu nejsilnější vládní strany svědčí o tom, že napětí v ODS je větší, než to vedení strany prezentuje. Podle něj to má přímou souvislost s kauzou Morava a potvrzuje to tezi, že by měla vzniknout parlamentní vyšetřovací komise.

"Protože koaliční nápad na jakousi 'pseudokomisi' nemá oporu ani v ústavě ani v právním řádu České republiky. A takováto koaliční 'pseudokomisie' by vlastně neměla žádné vyšetřovací pravomoci. Podle našeho názoru by to popřelo i kontrolní roli opozice. Čili ukazuje se, že ta vnitřní krize v ODS je mnohem hlubší, než jak se snaží tvrdit premiér Mirek Topolánek," uvedl pro Radiožurnál Hašek.

Jana Zemanová, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme