Odvolací soud Kořistkovi uvěřil, že se ho Dalík a Večerek pokusili uplatit

Bývalý unionistický poslanec Zdeněk Kořistka přesvědčil soud, že se ho Marek Dalík a Jan Večerek pokusili před čtyřmi roky uplatit. Oběma mužům se musel původně za svá slova podle verdiktu krajského soudu omluvit a zaplatit jim dohromady 30.000 korun. Vrchní soud v Olomouci však toto rozhodnutí zrušil. Rozsudek je pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Kořistka

Zdeněk Kořistka | Zdroj: ČTK

Kořistka čelil žalobě na ochranu osobnosti, kterou na něj podali spolupracovník šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek. Kořistka před čtyřmi roky oba muže obvinil z toho, že mu nabídli desetimilionový úplatek a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse (ČSSD).

"Narozdíl od krajského soudu jsme dospěli k závěru, že se panu Kořistkovi podařilo dokázat svá tvrzení, tudíž z toho vyplývá, že žaloba je zcela nedůvodná. V té části, kde již byla žaloba zamítnuta, jsme potvrdili rozsudek krajského soudu, a v té části, kde vyhověl žalobě, jsme rozsudek změnili tak, že se zamítla. Jinými slovy, celá žaloba žalobců byla zamítnuta," zdůvodnil verdikt mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Rozhodnutí odvolacího soudu tak zcela změnilo rozsudek ostravského krajského soudu, u kterého Kořistka prohrál. Podle tehdejšího verdiktu se mu nepodařilo prokázat, že mu úplatek Dalík s Večerkem skutečně nabídli. Soud Kořistkovi uložil oběma se omluvit a zaplatit jim dohromady 30.000 korun.

Kořistka se proti rozhodnutí odvolal. Krajský soud podle něj některé jím navrhované důkazy nepřipustil, jiné vyhodnotil nesprávně. Dnešním verdiktem byl Kořistka překvapen. "Jsem mírně v šoku, protože po tom čtyřletém martyriu jsem nevěřil, že v justici je ještě nějaká spravedlnost. Znamená to pro mě ale pouze jeden z kroků, abych očistil své jméno a dokázal, že to, co jsem od počátku tvrdil, byla pravda," komentoval rozsudek Kořistka.

Bývalého unionistického poslance čeká ještě jeden soud. Pražský městský soud loni v říjnu rozhodl, že se musí navíc omluvit ODS a zaplatit jí 100.000 korun za nařčení z úplatkářství. I proti tomuto se bývalý poslanec odvolal, soud se ale zatím nekonal. "Věřím, že i tam na základě tohoto rozsudku se má šance na úspěch tím pádem velice zvyšuje," dodal Kořistka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechnětě si rozhovor se Zdeňkem Kořistkou v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Proti původnímu rozhodnutí krajského soudu se odvolávali také Dalík s Večerkem. Navíc žádali, aby jim Kořistky kromě omluvy zaplatil jako náhradu podstatně více - každému půl milionu korun. Nyní ale budou muset naopak oni hradit náklady řízení. Dnešní rozsudek je již pravomocný a není už možné se proti němu odvolat. Právní zástupci Večerka a Dalíka ale po vynesení verdiktu uvedli, že budou zvažovat mimořádný opravný prostředek - dovolání k Nejvyššímu soudu.

Večerkův obhájce Stanislav Devátý se prý s podobným rozsudkem ještě nesetkal. "Pokud je tady tvrzení proti tvrzení, tak těžko se proti tomu dá argumentovat, a jestliže soud řekne, že uvěřil jednomu tvrzení proti druhému, tak to se dá těžko komentovat," podotkl Devátý.

Dalíka a Večerka nakonec kvůli Kořistkovu tvrzení prověřovala protikorupční policie. Obvinila je z toho, že peníze a místo velvyslance nabídli z pověření ODS. Žalobce je nejdřív odmítl vzít do vazby a později jejich stíhání zrušil. Případ byl dvakrát odložen, verdikt potvrdila i nejvyšší žalobkyně.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je dnešní rozhodnutí soudu dalším důkazem o korupčních praktikách premiéra Mirka Topolánka (ODS) a jeho nejbližších spolupracovníků. Také šéfka senátorů za ČSSD Alena Galdůšková považuje rozsudek za doklad toho, jak se celá kauza skutečně odehrála. "Je skutečně načase, abychom se začali zabývat etikou jednání v politice," poznamenala Gajdůšková.

Člen sněmovního výboru pro bezpečnost za ODS Jan Kladívko považuje verdikt za absurdní, protože soud uvěřil Kořistkovi jen na základě jeho výpovědi. V tomto případě podle něj nezvítězila nezávislost justice. "Pokud nebyly učiněny žádné další důkazní materiály, které by jasně hovořily ve prospěch té či oné strany, tak rozhodnutí soudu dát za pravdu pouze jedné straně je pro mě šokující," uvedl Kladívko.

Martin Hromádka, Alena Vykydalová, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme