Senát dnes o zelených kartách a eutanazii

Senátoři vládní koalice a opozice svedou boj o takzvané zelené karty. To je jedna z novinek, které přináší novela zákona o zaměstnanosti. Zelené karty by podle předkladatelů měly zlepšit a zjednodušit systém zaměstnávání cizinců v České republice. Opoziční ČSSD se ale obává, že to bude znamenat pro české zaměstnance velkou konkurenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Sociální demokracie připravila 30 pozměňovacích návrhů. Normu v předložené podobě zcela jistě nepodpoří. Radiožurnálu to potvrdil senátor za ČSSD Milan Štěch.

"Recese z Ameriky přešla do Evropy. A jestli jsme měli ještě před několika měsíci nedostatek pracovních sil, tak je velké nebezpečí, že začne opět narůstat nezaměstnanost v České republice. A ten návrh má urychlit přísun zahraničních pracovníků, zejména se počítá pracovníků z Asie. Je nás tady několik, kteří máme velké obavy, že ten zákon může zhoršit prostředí pro naše zaměstnance, že zaměstnanci z Asie se stanou nekalou konkurenci, lépe řečeno dumpingem," řekl Štěch Radiožurnálu.

S takovými výhradami ale nesouhlasí ODS, která je připravena zákon podpořit. Potvrzuje to předsedkyně výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Alena Palečková:

"Jeho obavy nesdílím, protože si myslím, že proti současnému stavu, kdy se zahraniční zaměstnanci tady zaměstnávají přes různé agentury a tak dále, tak systém zelených karet bude zlepšením toho stavu z hlediska České republiky. Protože bude větší kontrola a větší možnost ovlivňovat jací zaměstnanci, v jakých oborech a hlavně z jakých zemí budou moci u nás pracovat."

Horní komora parlamentu má dnes posoudit ještě několik dalších předloh. K nejsledovanějším patří novela, která řeší délku vyplácení příspěvku pro rodiče těžce nemocných dětí, zpřísnění pravidel pro provozování sázkových her a loterií a hlavně návrh na uzákonění eutanazie. Jeho schválení je ale nepravděpodobné - má totiž řadu odpůrců.

Upozorňují například na to, že by takzvaná milosrdná smrt dávala rodinám možnost zbavit se zodpovědnosti za své starší, těžce nemocné příbuzné. Martina Špinková z Hospicového občanského sdružení Cesta domů Radiožurnálu řekla, že v lidé Česku zatím o tématu dost nemluví a nevědí pak, jak se v dané situaci chovat: "Když nás bolí zuby, tak všichni víme kam máme jít. Když začneme umírat, tak najednou vlastně máme velkou paniku a strach. A ten strach způsobuje touhu po zkratkovitých řešeních, kterými například ta eutanázie jednoznačně je."

Podle Špinkové ti, kteří mají dobrou péči, nemají vůbec tendenci ten život rychle ukončovat. "Místo toho, abychom se snažili uzákonit eutanazii, bychom měli přemýšlet o tom, abychom se uměli lépe starat o své blízké. Nejde jen o to, aby bylo dost hospiců. To je samozřejmě také potřeba a je potřeba to systémově ošetřit. Ale zároveň je potřeba, abychom my - a zvláště předkladatelé zákonů - přemýšleli, jak bychom chtěli my ten život ukončit," dodala Špinková.

Monika Rybáková, Katarína Brezovská, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme