Německá státní banka převedla 300 miliónů dolarů krachující Lehman Brothers

Německá veřejnost i politici zuří nad chybou státní rozvojové banky KfW. Ta v den krachu Lehman Brothers převedla zcela nepochopitelně 300 miliónů dolarů na konto tohoto amerického bankovního domu. Ministr financí pohrozil, že z promrhání peněz daňových poplatníků vyvodí důsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Finanční expert liberálů Fricke překřtil KfW na "kreditní ústav pro ztrátu hodnoty." Není přitom daleko od pravdy, protože transakce, kterou sama banka označila za "technickou chybu," přijde německé daňové poplatníky na minimálně 150 miliónů eur. To všechno při naplnění optimistického scénáře, že KfW dostane od správce konkurzní podstaty americké investiční banky polovinu "darované" částky nazpátek.

Správní rada státní rozvojové banky bude dnes na krizovém zasedání chtít slyšet odpověď na otázku, proč převod vysoké částky evidentně krachujícím Lehman Brothers, nebyl vymazán z počítačového systému.

Většina politiků je toho názoru, že by KfW měla podléhat státní instituci pro dohled nad bankovním sektorem Bafin a nikoli ministerstvu financí jako dosud.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme