Německo podporovalo vojensky americkou invazi do Iráku

Německo zřejmě americkou invazi do Iráku v roce 2003 podporovalo mnohem víc, než se dosud myslelo. K tomuto závěru dospěli někteří členové vyšetřovací komise Spolkového sněmu, která se snaží vnést jasno do působení agentů německé tajné služby v Bagdádu. Sociální demokracie, která tehdy spolu se Stranou zelených vládla, ale tvrzení odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán Cubano u tabule s plánovanými lety z Iráku a Afghánistánu

Kapitán Cubano u tabule s plánovanými lety z Iráku a Afghánistánu | Foto: Jiří Hošek

Opoziční zákonodárci se odvolávají především na výpovědi dvou agentů zpravodajské služby BND, kteří byli v roce 2003 v irácké metropoli nasazeni. Podle Maxe Stadlera z liberální FDP posílali oba agenti vojensky závažné informace do centrály BND v bavorském Pullachu. Odtud pak zjištění putovala na americké velitelství v Kataru.

Taky Norman Paech ze strany Die Linke se domnívá, že tvrzení tehdejšího kabinetu kancléře Schrödera, že se Německo na invazi nepodílí, nebylo pravdivé. Podle Hanse-Christiana Ströbeleho dodávali agenti dokonce koordináty pro strategické cíle, které pak Američané bombardovali.

Nová zjištění jsou Jobovou zprávou pro současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Ten byl před pěti lety šéfem Schröderova úřadu a měl na starosti koordinaci tajných služeb. Podle členů vyšetřovací komise Spolkového sněmu ale není jisté, jestli Steinmeier, který se chce ve volbách ucházet o post kancléře, skutečně o aktivitách agentů věděl.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme