Rusko otestovalo mezikontinentální střelu - pokus to byl údajně úspěšný

Rusko provedlo úspěšný test mezikontinentální balistické rakety, která je schopná nést jaderné hlavice. Jak ruští představitelé tvrdí, testované rakety Bulava také umí překonat americký protiraketový štít. Už před třemi týdny Rusko testovalo jinou mezikontinentální střelu Topol, která je podle ruské armády údajně také schopna překonat protiraketový obranný systém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Interceptor

Raketa Interceptor | Foto: US Missile Defense

Podle ruského ministerstva obrany raketa Bulava zasáhla cíl ve cvičném prostoru na Kamčatce, odpálena byla z jaderné ponorky kotvící v Bílém moři. Střela je podle ruské strany schopna nést několik jaderných hlavic a údajně má dolet až 8 tisíc kilometrů.

Test rakety provedlo Rusko jen několik hodin poté, co americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová odsoudila současnou ruskou politiku. Vztahy Ruska a Spojených států se v posledních měsících prudce zhoršily - Moskva kategoricky odmítá americké plány vybudovat radarovou základnu protiraketového štítu v České republice a umístit střely v Polsku.

Po krizi v Gruzii, pak ruský premiér Vladimir Putin ohlásil navýšení rozpočtu pro ozbrojené síly - v příštím roce by měl narůst o celou třetinu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme