Útok v pákistánské metropoli možná mířil na agenty CIA

Nejméně 60 mrtvých napočítali záchranáři v troskách luxusního hotelu Marriott v pákistánské metropoli Islámábádu. Hotel se večer stal terčem teroristického útoku, při kterém zatím neznámí útočníci najeli do objektu nákladním autem plným výbušnin. Zranění se počítají na stovky. Bilance ztrát ale zdaleka není konečná, protože záchranáři z trosek stále vynášejí další těla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výbuch u hotelu Marriot v Islámábádu

výbuch u hotelu Marriot v Islámábádu | Zdroj: ČTK

"Výbuch nastal, když k zátarasu u hotelu dojelo velké nákladní auto naložené výbušninami," řekl agenturám policejní důstojník, podle něhož šlo zřejmě o sebevražedný útok.

Po explozi zůstal před hotelem kráter hluboký šest metrů. Budovu s téměř třemi stovkami pokojů zachvátil požár, z oken šlehají plameny. Podle svědků se propadl strop v hale a v jídelně, kde v tu dobu jedlo až 300 lidí. Teď navíc hrozí, že se celá stavba zhroutí.

Tlaková vlna rozbila okna a poškodila domy i auta v okruhu stovek metrů od hotelu. "V prvních chvílích bylo ticho, pak v jednom momentu všechno začalo s velkou ránou padat z nebe. Seděl jsem zrovna v autě, když kolem proletěl obrovský strom. V ten okamžik jsem si uvědomil, že něco vybuchlo," popsal explozi jeden ze svědků pro stanici BBC. Nálož musela podle policie vážit víc než tunu.

Mezi zraněnými je přinejmenším 15 cizinců - čtyři Britové, čtyři Němci, jeden Afghánec, Američan, Dán, Libanonec, Libyjec, Maročan a Saúdský Arab. Marriott patřil k nejvíce střeženým civilním objektům v pákistánské metropoli. Podle zatím oficiálně nepotvrzených zpráv však nebyli terčem útoku turisté, ale důstojníci americké tajné služby CIA, kteří v něm pobývali. Bílý dům už teroristický čin v Islámábádu odsoudil.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Pákistán je ale v poslední době sužování nebývalou vlnou atentátů, které mají na svědomí islamisté blízcí teroristické organizaci Al-Káida. K nejnovějšímu útoku došlo krátce po programovém projevu nového prezidenta v pákistánském parlamentu. Ásif Alí Zardárí vyhlásil boj terorismus, současně ale nepřímo varoval USA, že nepřipustí, aby jakákoli světová velmoc porušovala svrchovanost jeho země pod záminkou boje proti terorismu.

Pákistánské vedení je v poslední době mezi dvěma kameny. Na jedné straně vede boj proti povstalcům a teroristům a musí se potýkat s rostoucím vlivem islamistů na severozápadě země. Ve stejné chvíli ale vládu v očích mnoha Pákistánců diskredituje její spolupráce s Američany při jejich takzvané válce proti teroru. Američané začali otevřeně útočit i na pákistánské území. Při jejich náletech zahynuly desítky lidí - nejen ozbrojenců, ale také civilistů včetně žen a dětí.

Martin Hromádka, Martina Hanáčková, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme