Začala největší lidová veselice světa, mnichovský Oktoberfest

Až do 5.října je německý Mnichov nekorunovanou pivní metropolí světa. Dnes v poledne tam totiž začal populární Oktoberfest, ke kterému zlatavý mok neodmyslitelně patří. Letošní lidová veselice na mnichovské Terezině louce je už 175. v pořadí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oktoberfest

Oktoberfest | Zdroj: ČTK

Bezmála desítkou tisíc lidí napěchovaný stan rodiny Schottenhamelů přihlížel brilantnímu výkonu starosty Christiana Udeho. Ten první, dvousetlitrový sud narazil skvělými dvěma údery.

Pak už mohl Ude v bavorském dialektu triumfálně zvolat "O'zapft is - Je naraženo!". Desítky tisíc lidí bez ohledu na citelný chlad doslova zaplavily Terezinu louku a všech čtrnáct hlavních stanů. První natočený máz si vychutnal i bavorský ministerský předseda Günther Beckstein.

Kromě piva od šesti výhradních mnichovských dodavatelů, letos zase o 40 centů dražšího, jdou jako obvykle nejvíc na dračku preclíky, půlka pečeného kuřete a "Ochsenbraterei", tedy pečínka z vola. Pořadatelé doufají, že by letos žízniví návštěvníci mohli zaútočit na hranici sedmi milionů litrů piva, která loni jen těsně odolala.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme